2024. április 25. - Márk

Bábszínház az egész világ

Titkok birodalma címmel vasárnap délelőtt mutatják be Galuska László Pál gyerekeknek szóló bábjátékát a szegedi Kövér Béla Bábszínházban. A darab főhőse az ötéves Julcsi, aki Tulli professzor és csodaszere, a Hörpintő törpintő segítségével elindul, hogy m
2008. április 17. csütörtök 10:55 - Hírextra
A Kovács Géza rendezésében bábszínpadra kerülő darab főhősének rengeteg kérdése van a világról. Julcsit az utóbbi időben leginkább az izgatja, mikor születik meg végre a kistestvére. Húga lesz-e egyáltalán, vagy "csak pisis öccse", lehet-e majd vele játszani vagy nyafogós lesz? Úgy gondolja, jó lenne előre találkozniuk, megbeszélni mindenfélét, például az óvodai dolgokat.

S ekkor valami szokatlan történik. Megjelenik egy kis fickó, Tulli professzor, aki azt állítja, ő tudja, hogyan találkozhat Julcsi a tesójával. Felfedezte azt a csodaszert, a Hörpintő törpintőt, amelytől egészen kicsi lehet Julcsi, s elbújhat édesanyja allergiás pumpájában, s amikor használja az anya a szerkezetet, akkor zsupsz be a száján, és már ott is lehet a babánál a pocakban. Julcsinak tetszik az ötlet, fogja a barátait, Brumit, a mackót és Lórántot, az oroszlánt, s nekivág a kalandnak.

A bábjáték szerzője, Galuska László Pál, a Kecskeméti Főiskola tanársegédje az MTI-nek elmondta: már középiskolás kora óta írogat, a gyerekirodalmat pedig nemcsak oktatja a leendő tanítóknak és óvópedagógusoknak, hanem - kedvtelésből - olvassa is.

Első meseregényét - amelynek egy lovag volt a főszereplője - jó tíz évvel ezelőtt írta, ezt követően számos irodalmi adaptációt, majd saját darabokat is készített a kecskeméti Katona József Gimnázium színjátszó csoportjának. Ezek révén került kapcsolatba Kovács Géza rendezővel, aki felkérte egy bábjáték megírására, melyet Suttogó füzesek címen Szombathelyen mutattak be és jelenleg is játszanak a fővárosban.

Második közös munkájuk a Titkok birodalma című darab, amely a születés témáját járja körbe. A kérdés már nagyon korán elkezdi foglalkoztatni a gyerekeket, az elsőként Szegeden látható bábjáték történetét azonban Galuska László Pál igyekezet úgy fölépíteni, hogy megtalálja az egyensúlyt az ismeretterjesztés és a fordulatos, szórakoztató cselekmény között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását