2024. április 26. - Ervin

Arcátlan a protokollkeret emelése a Fidesz szerint

A Fidesz elfogadhatatlannak és arcátlannak tartja, hogy a kormány saját hatáskörben 450 millió forinttal megnövelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök protokollkeretét - mondta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. április 17. csütörtök 12:32 - Hírextra

A kormányszóvivői iroda erre úgy reagált: a protokollkeret mostani kiegészítését az idei év első negyedévének külpolitikai aktivitása, a meglehetősen sűrű külpolitikai eseménynaptár tette szükségessé.

"Elfogadhatatlan, arcátlan, felháborító" - így jellemezte a döntést a fideszes politikus, aki szerint ez az eset is jól mutatja, hogy ennek a kormánynak csak a saját hatalma és a saját luxusa a fontos, az emberek nem számítanak.

Az ország jelenlegi helyzetében nem engedhetné meg magának a miniszterelnök és a kormány - ha lenne még benne demokratikus elköteleződés - hogy 450 millióval megnövelje a kormányfő protokollkeretét - tette hozzá.

A Fidesz szóvivője hangsúlyozta: miközben a kormány azt hazudja, hogy nincs pénz az egészségügyre és az oktatásra, addig százmilliókról tud egyszerre, saját hatáskörben, könnyedén dönteni.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a népszavazás éjszakáján Gyurcsány Ferenc azt mondta: a költségvetésnek nem áll módjában, a kormánynak pedig nem áll szándékában pótolni az oktatatásból és az egészségügyből korábban elvett forrásokat.

Emellett - folytatta Szijjártó Péter - a kormányzati kommunikáció fő irányvonala, hogy nincsen pénz, nincs pénz arra, amit a háziorvosok kérnek, nincs néhány 10 millió forint a koraszülött-mentéssel foglalkozó szervezeteknek, a kormány el akarja venni a házi gyermekorvosok vizitdíjkompenzációját, ismét a tandíj bevezetésére készül, és hónapokon keresztül nem utalta át az olimpiai csapat felkészüléséhez szükséges 432 millió forintot.

A Fidesz szóvivője felidézte, hogy a kormány a megszorító intézkedések miatt is úgy próbált megértést kérni, hogy azt mondta, az állam magán kezdi a spórolást.

"A kormány erőfeszítéseit most mindössze az köti le, hogy mindenáron ragaszkodjon a hatalomhoz, még ebben az időszakban is 100 milliókat préseljen ki saját luxusára, ahelyett, hogy az ország válságára keresnék a megoldásokat" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: mivel a kormány saját hatáskörben hozta meg ezt a döntést, az ellenzéki pártok cselekvési lehetőségei korlátozottak. A Fidesznek ugyanakkor élnek azok a javaslatai, amelyeket a népszavazás után nyújtottak be az oktatásból és az egészségügyből kivont források pótlására.

A Határozatok Tára legfrissebb kiadása szerint a kormány saját hatáskörben 450 millió forintot csoportosított át a költségvetési tartalékból a miniszterelnök protokollköltségeire.

A kormányszóvivői iroda erre úgy reagált: a Gyurcsány-kormány a lehető legtakarékosabban bánik az adófizetők pénzével, ezért mindig a lehető legolcsóbb megoldást választja a miniszterelnök hivatalos külföldi útjaihoz. Ezt bizonyítják a számok is: Orbán Viktor különgépes útjaira ugyanis 2001-ben egyetlen év alatt több pénzt költött az akkori kabinet, mint amennyit a 2002-2006-os kormányzati ciklusban, négy év alatt költött összesen a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány - közölték.

Mint írták, a protokollkeret mostani kiegészítését 2008 első negyedévének külpolitikai aktivitása, a meglehetősen sűrű külpolitikai eseménynaptár tette szükségessé. A kormányfő ez alatt az időszak alatt számos jelentős külpolitikai és gazdasági eseményen képviselte Magyarország érdekeit: részt vett a davosi Világgazdasági Fórumon, Magyarország uniós és NATO-tagságából adódó nemzetközi kötelezettségként részt vett többek között az Európai Tanács ülésén Brüsszelben, valamint a bukaresti NATO-csúcson is - áll a közleményben.

A kormányszóvivői iroda hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc más utat jár tehát, mint Orbán Viktor, aki a kormányfőként rendelkezésére álló protokollkeretből utazott Bostonba különgéppel, hogy átvehesse egy amerikai egyetem díszdoktori címét. Ez utóbbi hivatalos útnak csak a legnagyobb jóindulattal nevezhető, és az ország számára kézzelfogható előnnyel nem járt - olvasható a közleményben, amely szerint Gyurcsány Ferenc ezzel szemben kizárólag olyan utazásokra fordítja az adófizetők pénzét, amelyeket az ország érdekeinek hivatalos képviselete megkíván.

Az iroda felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfői protokollkeret nem egyedül a miniszterelnök, hanem a vele tartó delegáció tagjainak utazási költségeit is fedezi. A kormányfői protokollkeretről fontos megjegyezni azt is, hogy abból nem csupán a magyar kormányfői delegáció hivatalos külföldi útjainak kiadásait fedezik, hanem a miniszterelnök meghívására hivatalos látogatásra hazánkba érkező miniszterelnökök, diplomaták, nemzetközi szervezetek vezetőinek magyarországi tartózkodása során felmerülő valamennyi költséget, valamint a nemzetközi konferenciák kiadásait - áll a dokumentumban.

A közlemény szerint a költségek magukban foglalják a látogatások valamennyi programelemét – így például a parlamenti pártok vezetőivel való találkozók szállítási, felvezetési, biztosítási és egyéb kiadásait is.

A Fidesz képviselői mindezzel tisztában vannak, de tudatosan elhallgatják a lényeges részleteket, és elferdítik a tényeket - zárul a közlemény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását