2024. július 17. - Endre, Elek

Veszélyes zsírok fenyegetik a nőket

Akár kétszeresére is emelheti az emlőrák kialakulását a szívkárosító hatásuk miatt több országban is betiltott transz-zsírok fogyasztása. A transz-zsírok vagy transz-zsírsavak mesterségesen hidrogénezett növényi olajokból és zsírokból származnak.
2008. április 16. szerda 10:57 - Hírextra
Ironikus módon ezeket a készítményeket az egészségtelen telített zsírok (mint például a vaj vagy a zsír) egészséges helyettesítőjének gondolták. Sajnos azonban a módszer, amelynek segítségével a növényi olajokból a vajhoz hasonló állagú termék lesz, ugyanolyan egészségtelenné is teszi őket.
feldolgozott élelmiszerek transz-zsírsavak mellrák

Veronique Chajes és munkatársai a Dél-Párizsi Egyetem kutatási centrumában egy nagy európai rákkutatási projekt keretében a daganatos betegségek és az életmód összefüggését vizsgálták mintegy 25 000 nő esetében. A mellrákos és daganatos betegségben nem szenvedő résztvevők vérzsírszintjét összehasonlítva kiderült, hogy a rákos betegeknél emelkedett volt a transz-zsírok szintje. A túlsúlyos nők körében az egyéb ráktípusok mellett a mellrák előfordulása is gyakoribbnak bizonyult.

A kutatók szerint a magasabb zsírtartalmú étrend és az az artériákat eltömítő transz-zsírsavak fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák emelkedő gyakoriságával, ezért a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mérséklését javasolják. Transz-zsírok találhatók a főzőzsírokban, sült termékekben, rágcsálnivalókban és még számos késztermékben, bár egyre több élelmiszer esetében mellőzik őket, New Yorkban és Kaliforniában például az éttermekben már betiltották használatukat.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását