2024. április 26. - Ervin

Trióvá bővült Prometheusok

A hollandiai koncertéletben ismert név a Prometheus Sonata Duo, amely egy magyar művészházaspárt takar. Hornyák Andrea és Erdős Csaba ösztöndíj révén kerültek ki és telepedtek le Hollandiában. Időközben megszületett kislányuk ma már 11 esztendős és annyir
2008. április 16. szerda 09:48 - Gőz József
Néha a legegyszerűbb történet is megalapozhat egy több évtizedes eseménysort. Például, amikor 1982-ben a miskolci zeneművészeti szakközépiskola folyosóján az első iskolai óra utáni szünetben egy fiú odalépett egy lányhoz, s megkérdezte: akarsz-e velem duót játszani? A belegyezéssel megalakult a zongora-gordonka kettős, de a pillanat - mint később kiderült - egy házasság, egy család megalakulásának kezdetét is hozta. A zongorista Hornyák Andrea és a csellista Erdős Csaba duója napjainkra már családi trióvá bővült, hiszen az 1996-ban született Boglárka hegedűtudásával trió-partnerré nőtte ki magát.

A szülők a nyolcvanas években már bizonyították, hogy tehetséges zenészek, s hogy érdemes volt megalakítani a duót, hiszen 1985-ben elnyerték a zenei szakközépiskolák országos kamarazenei találkozójának fesztiváldíját. 1987-ben Németországban tartott koncertjeiket a kritika is magas színvonalúnak itélte. A Zeneakadémián - ma már Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Rados Ferencnél, Székely Istvánnál és Mező Lászlónál folytatták tanulmányaikat.

Nagy nemzetközi sikerük az 1990-es Saverio Mercadante fesztivál második díja volt. Lényegében ennek köszönhették hollandiai ösztöndíjukat is. Mesterfokú képzésük Brüsszelben teljesedett ki, hetente egy-egy napot a belga fővárosban tanultak. Amikor elvégezték, Hollandiában maradtak, Andrea szabadúszó szólista, Csaba a Holland Symfonia zenekar tagja, s mint a Prometheus szonátapáros is részt vesznek a hollandiai koncertéletben.

Időközben (1996-ban) megszületett a lányuk: Boglárka, aki valóban már az anyaméhben megismerkedhetett a komolyzenével. Hogy ez nem egészen tréfa, arra bizonyság, hogy Kodály Zoltán válaszolta egyszer arra a kérdésre, hogy mikor kell kezdeni a gyerek nevelését: "kilenc hónappal a megszületése előtt!" Aztán a kislány másfél évesen már nyugodtan végighallgatta a legkomolyabb zenedarabokat is. Kétévesen ott állt anyja zongorája mellett és játszani akart. Leginkább a trillákat kedvelte, de amikor meghallotta Brahms trióit, kijelentette: ő bizony hegedűs lesz.

Első - nyolcados - hegedűjét három és fél éves korában kapta, s mert a házban, ahol éltek, egy hegedűtanárnő is lakott, megkérték, hogy ő kezdje meg a leányka oktatását. A hölgy szabadkozott, húzódozott, túl korainak tartotta ebben a korban a hegedűórákat. Csakhogy mindezt hallotta az érintett is, aki keserves sírásra és eme szavakra fakadt: "Akkor hogy fogok én anyuciékkal Brahms-triókat játszani?! Mit válaszolhatott erre a tanárnő? "Holnaptól jöhetsz hegedülni!"
Boglárka hat éves korában került be a fiatal tehetségek hollandiai programjába, kivételként, hiszen az alsó korhatár 10 év. Hét éves korában holland országos versenyt nyert, s újabb két év múltán bemutatkozott a világhírű amsterdami Concertgebouw pódiumán is. Most már ő is részt vesz a horvátországi Omis nyári fesztiváljain, ahol eddig csak szülei zenéltek. Tavaly pedig az ausztriai Bad Aussee-ben mutatkozott be, Vieuxtemps IV. hegedűversenyével, óriás sikerrel. Most pedig a nyári, ausztriai fellépésére készül, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét fogja zenekari kísérettel előadni.

Csakhogy a kedvező fejlemények egy komoly problémát is felszínre hoztak. Boglárka 11 évesen már eljutott olyan szintre, amihez illő minőségű hegedűt a művészházaspár a saját erejéből nem tud megvásárolni. Csak reménykedni tudnak, hogy találnak olyan alapítványt vagy bank-mecénást, amely segít abban, hogy a tehetséges kislány - aki hollandiai születése és iskolázása ellenére anyanyelvi szinten beszél magyarul - tovább fejlődhessen. Abban is bíznak, hogy együttesüket észreveszik a magyar koncertszervezők is, mert eddig idehaza csak ritkán foglalkoztatták együttesüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását