2024. május 2. - Zsigmond

Nem volt indokolatlan a balatoni vízeresztés

Egy csaknem négy évig tartó pert zárt le az a most született jogerős ítélet, amely szerint a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nem követett el szabálytanságot a balatoni vízszintszabályozás során 2000 és 2004 között - tájékoztatta Fe
2008. április 16. szerda 17:29 - Hírextra
Fejér Vilmos azt követően szólalt meg, hogy kézbesítették a Fejér Megyei Bíróság döntését. Mint emlékeztetett, a pert a Védegylet Pálkövéért Közhasznú Egyesület indította az igazgatóság ellen, az ezredforduló utáni években tapasztalt igen alacsony balatoni vízállások miatt, amit az egyesület álláspontja szerint a 2000 és 2004 között végrehajtott, szerintük indokolatlan vízeresztések okoztak.

A bíróság a bizonyítási eljárás során igazságügyi szakértők bevonásával megállapította, hogy 2000 áprilisa és 2004 augusztusa között nem történt vízeresztés a Balatonból, az igazgatóság jogszerűen és szakszerűen járt el, nem követve el semmiféle szabálytalanságot a vízszintszabályozások során - számolt be a kirendeltség vezetője.

A legutóbbi balatoni vízeresztésekről szólva elmondta, manapság nem jellemző, hogy az intézkedések indokoltságát kétségbe vonják, inkább a túl magasan tartott vízszint miatt kapnak aggódó visszajelzéseket a déli part nyugati részén fekvő településekről.

Fejér Vilmos annyit fűzött hozzá a Balaton Fejlesztési Tanács vezetőjének, Suchman Tamásnak a kezdeményezéséhez, mely szerint a balatoni vízeresztés kérdésének - annak fontossága miatt - közvetlenül a vízügyi miniszter irányítása alá kellene tartoznia, hogy ez nem politikai, hanem szakmai kérdés. A szakmai döntéseket pedig egy, a szakemberek által kidolgozott szabályozási rend szerint hozza meg a vízügyi igazgatóság - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását