2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Négy és félmillió forint adomány

Négy és félmillió forint értékben vásárolt orvosi műszert a Gyermekrák Alapítvány. A készüléket 2008. április 17-én adja át Balogh István, az Alapítvány elnöke a Kanizsai Dorottya Kórházban Dr. Kovács József főigazgatónak.
2008. április 16. szerda 11:53 - Hírextra
A súlyponti kórházban korábban a betegek ellátásához használt kriosztát a folyamatos karbantartás és javítás ellenére használhatatlanná vált, azonban egy új berendezés vásárlását a kórház gazdasági helyzete nem engedte meg.

A kórház főigazgatója a Gyermekrák Alapítványhoz fordult, hogy a nélkülözhetetlen műszer beszerzésében legyen a kórház segítségére.

A most átadásra kerülő korszerű kriosztát lehetővé teszi a nagyobb műtétek nélkül, kímélő módon vett szövetminták gyors vizsgálatát.

Hagyományos módon a kórszövettani metszetek elkészítése átlagosan két napot vesz igénybe: a szövettani vizsgálatra küldött anyagokat egy éjszakán át formalinban rögzítik, majd paraffinba ágyazzák hogy metszhetővé váljon, ezt követően a paraffint kivonják és csak ezután lehet metszeteket készíteni, megfesteni.

A kriosztátos feldolgozás során a rögzítés kíméletes, folyékony nitrogénes gyorsfagyasztásból áll, a jégkristálymentes szövet mínusz húsz fokon szinte azonnal metszhetővé - festhetővé válik.

Az eljárás különösen nagy jelentőségű a daganatos betegeknél, mivel a rákdiagnosztika alapját a kórszövettani – cytológiai vizsgálatok képzik.

A kriosztát segítségével műtét közben nyílik lehetőség a diagnosztikára: az operatőr mindössze 15 perces várakozás után, a korrekt szövettani diagnózis alapján tud dönteni a műtét folytatásáról: jóindulatú elváltozás esetén annak befejezéséről, rosszindulatú tumornál pedig a műtét szükség szerinti kiterjesztéséről.

A szövettani vizsgálat során tipizálható a tumor és az eljárás segítséget nyújt a daganat klinikai stádiumának megállapításában is.

A XXI. század igényeinek mindenben megfelelő műszert a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt támogatásból tudta megvásárolni!!

A kiemelkedően közhasznú szervezet jelenleg 823 rákbeteg gyermeknek biztosít térítésmentesen gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítő készítményeket, családjuknak rendszeres anyagi támogatást nyújt. Az onkológiai kezelésben részesülő kis betegek szakszerű életmód, illetve életvezetési tanácsadást is kapnak az Alapítványnál dolgozó orvostól. A szervezet gondoskodik a daganatos vagy vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek megbízható betegszállításáról is.

A Gyermekrák Alapítvány Magyarországon egyedülálló nagyságrendben vásárol műszereket a rákbetegeket gyógyító egészségügyi intézményeknek, ahol a műszerek segítségével nemcsak a beteg gyermekeket, hanem a felnőtteknek is lehetőségük nyílik a biztonságosabb, jobb ellátásra.

Az Alapítvány az elmúlt három évben 627 millió 375 ezer forint értékben vásárolt műszereket!
A beteg gyermekeknek és hozzátartozóiknak 338 millió 696 ezer forintért adott készpénztámogatást, gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítőket!
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását