2024. április 19. - Emma

Munkástörténeti múzeum létrehozását tervezik

Munkástörténeti múzeum létrehozását tervezik Salgótarjánban a fővárosi Terror Háza Múzeum szakembereinek bevonásával - közölte az MTI-vel szerdán a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke.
2008. április 16. szerda 17:23 - Hírextra
A Nógrádi Történeti Múzeum bázisán tervezett Magyar Munkástörténeti Múzeum több részből álló projekt, beletartozik a salgótarjáni Bányamúzeum további fejlesztése, valamint a nagybátonyi-tiribesi aknatoronyra épülő bányászati skanzen kialakítása is - mondta el Becsó Zsolt (Fidesz).

A 2,5-3 milliárd forintos program előkészítése elkezdődött, szeretnék elérni, hogy kormányzati kiemelt programként nevesítsék a projektet és 2009-ben nekiláthassanak megvalósításának is - tette hozzá.
Az elnök ismertette: mivel régen munkásmozgalmi múzeumként működött, kiváló anyaggal rendelkezik a Nógrádi Történeti Múzeum, de a jelenleg raktárban őrzött gyűjteményt további gyűjtőmunkával kell még kiegészíteni.

A munkástörténeti múzeum a monarchia korától az 1970-es, '80-as évekig mutatná be a kor történéseit, a munkásembert állítva a középpontba.

A szakmai munka Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója és munkatársai vezetésével, a helyi szakemberek bevonásával történne - mondta Becsó Zsolt.

A fővárosi intézmény vezetője a tervezett múzeumi beruházásról már többször egyeztetett Salgótarjánban.

Becsó Zsolt a Terror Háza Múzeum hódmezővásárhelyi emlékpontjához, illetve a berlini DDR Múzeumhoz hasonlította a létrehozandó munkástörténeti múzeumot, amely az előzetes számítások szerint akár évi 60-70 ezres látogatottságot is elérhetne.

A projekthez konferenciák szervezése, alapítvány működtetése és tudományos műhelyek létrehozása kapcsolódhat.

Becsó Zsolt úgy fogalmazott: "Ha nem mi csináljuk meg, akkor megcsinálja más".
Hozzátette: a projekt nem csak szakmai támogatottságot élvez, de először sikerült elérni Nógrád megyében, hogy a jobb- és a baloldal egyetért ennek megvalósításában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását