2024. május 2. - Zsigmond

Liszt Fesztivál Sopronban

Sopronban hatodik alkalommal rendezik meg a Liszt Fesztivált; a július 18-án kezdődő koncertprogram új vonása, hogy a hangversenyeket a világhírű zeneszerző és zongoravirtuóz munkásságának fontos helyszíneire fűzték fel - mondta Kóczán Péter fesztiváltitk
2008. április 16. szerda 16:12 - Hírextra
A szülőföldtől Párizsig a címe a július 18-i nyitókoncertnek, amelyen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész játszik. Két nappal később a "vándorévek jegyében" Mali Emese zongoraművész ad hangversenyt. Weimart jeleníti meg Szekendy Tamás koncertje július 25-én, és Róma lesz a hívószava Kuzsner Péter orgonaestjének, amelyet július 26-án tartanak. Baranyay László július 27-i zongoraestje pedig a Budapest címet viseli.

A fesztiválhoz nemzetközi zongorakurzus kapcsolódik. Mintegy húsz, zenei pályára készülő fiatalt, friss diplomást várnak a kéthetes zongora-akadémiára, egyebek között Nyugat-Európából, Japánból és a tengeren túlról. A kurzus művészeti vezetője Adam Wibrowski, a párizsi zeneakadémia professzora lesz. A zongora-akadémia művészei július 31-én adnak koncertet.

A hangversenyeknek a soproni Liszt kulturális központ, a Pannónia Med Hotel, az orgonahangversenynek a Szent Mihály-templom ad helyet.

Kóczán Péter elmondta: a fesztivál az idén először került be 10 millió forinttal a városi költségvetésbe, és a városfejlesztési stratégiában is kiemelt szerepet kapott.

Sopron ápolja a Liszt-kultuszt, hiszen a zeneszerző az egykori Sopron vármegyében, Doborjánban (ma Raiding, Burgenland) született 1811-ben, és 9 évesen Sopronban adta első hangversenyét. A zongora-akadémia résztvevői kirándulást is tesznek Liszt Ferenc szülőházához Doborjánban - tette hozzá a fesztiváltitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását