2024. május 13. - Szervác, Imola

Elválaszthatatlan párok

A harmónia utoljára talán két évtizeddel ezelőtt, a hírhedt berlini fal megnyitásakor volt olyan teljes kelet- és nyugat-berliniek között, mint ezen a hétvégén.
2009. január 11. vasárnap 15:06 - Hírextra
A Brandenburgi kapunál ugyanis szombaton és vasárnap olyan házaspárok ünnepelték a fal lebontásának közelgő 20. évfordulóját, akiknek egyik '"fele" - azaz a férj vagy a feleség - Berlin keleti, a másik pedig nyugati részéből származott.

A sajátos egyesülési ünnepséget a német kormány kezdeményezte, s a hétvégi találkozó egyben kezdetét jelentette az egész évre tervezett megemlékező rendezvényeknek. Wolfgang Tiefensee, a Németország - illetve Berlin - keleti és nyugati felének remélt mielőbbi összenövéséért felelős miniszter meghívását több mint 100 házaspár fogadta el, s gyermekeikkel együtt kivétel nélkül azt sugározták, hogy nekik "bejött" az egyesülés. Valamennyien elismerték, hogy a fal leomlása és Németország újraegyesülése nélkül boldogságuk aligha teljesedett volna be, ezért hálásak mindazoknak, akik ily módon közvetve közreműködtek megismerkedésük előmozdításában.

S büszkén vallották azt is, hogy páratlanul összeillenek, s örökre összetartoznak, akárcsak a főváros és az ország két, egymástól évtizedeken keresztül elválasztott része.

Tiefensee miniszter nem titkolta, hogy a hétvégi rendezvénynek jelképes üzenete is volt. Mindezzel ugyanis sajátos módon igyekeztek "rácáfolni" azokra a felmérésekre, amelyekből az elmúlt időszakban fehéren-feketén kitűnt, hogy rendkívül nehézkes mindenekelőtt a mentális közeledés a kelet- és nyugatnémetek között. Hogy változatlanul erősek az egymással szembeni előítéletek, s - egyesülés ide vagy oda - ez is magyarázza, hogy keletnémet a keleti és nyugatnémet elsősorban a nyugati kapcsolatát és barátságát keresi.

Ezzel szemben a kelet-nyugati házaspárok arcán szemtanúk szerint olyan mértékű boldogság és megértés ült, ami a szervezők szerint példát nyújthat az egész ország számára. Mindennél jobban bizonyítja ugyanis azt, amit még nem mindenki hisz el, nevezetesen, hogy Németország keleti és nyugati felének egyesülése "sikertörténet".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását