2024. május 2. - Zsigmond

Katonatoborzó Debrecenben

A Magyar Honvédség (MH) megítélése, a magyar katona elfogadottsága rendkívül magas a magyar társadalomban - mondta Szekeres Imre szerdán Debrecenben.
2008. április 16. szerda 18:30 - Hírextra
Az egyetemen rendezett katonatoborzón a honvédelmi miniszter fiatalok előtt kifejtette: két külön világ találkozik itt egymással, a mindennapi normális életüket élő diákok és a kicsit misztikus katonaélet.

Szekeres Imre a honvédelmi tárca fontos céljának nevezte, hogy az egyetemi hallgatók, a doktoranduszok minél jobban megismerjék a honvédségnél folyó munkát, a hadseregnek ugyanis szüksége van jól felkészült mérnökökre, közgazdászokra, jogászokra is.

Elmondta, hogy a hadseregben szolgáló tisztek és tiszthelyettesek 78 százaléka beszél idegen nyelvet, az állomány 20 százaléka nő, a Zrínyi Miklós katonai egyetemen pedig 10-11-szeres a túljelentkezés.

A miniszter a honvédség három fontos feladataként az ország szuverenitásának megvédését (együtt a szövetségesekkel), a békeműveletekben való részvételt és a katasztrófavédelemben való helytállást nevezte meg.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt években számos új képességgel bővült a honvédség mind a személyi feltételeket, mind a technikát illetően. külön megemlítette azt a biológiai labort, amivel az európai NATO-tagországok közül csak Magyarország rendelkezik, s amely jól vizsgázott az athéni olimpián, s valószínűleg ott lesz Pekingben is.

Szekeres Imre szerint fontos nemzeti siker a stratégiai légi szállítás Pápára való telepítése. Az ehhez szükséges három C 17-es szállítógépet 15 NATO-tagállam, illetve Svédország és Finnország vásárolja meg. A bázis jelentős számú munkahely létrehozását is jelenti.

A védelmi miniszter végezetül arról beszélt, hogy a magyar katonák 13 országban, 17 misszióban teljesítenek szolgálatot. Jelenleg 1054 magyar katona szolgál külföldön, kétharmaduk a Balkánon.
Szekeres Imre kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy bár vadászpilótákra is szükség van a honvédségnél, minden 130 jelentkezőből egy felel meg valamennyi tekintetben az elvárásoknak. Inkább arra buzdított, hogy gépkocsivezetőnek jelentkezzenek.

Belőlük van ugyanis a legnagyobb hiány - tette hozzá Szekeres Imre a debreceni toborzó fórumon, majd a fiatalok társaságában megtekintette a helyi Bocskai dandárnak az egyetemen rendezett technikai bemutatóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását