2024. május 16. - Mózes, Botond

Az idősebb öngyilkosok többsége nem szed antidepresszánst

Az 55 év feletti öngyilkosok ötöde szed csak antidepresszánst tette elkövetésekor - áll a Journal of Epidemiology and Community Health szaklap májusi számának egyik közleményében.
2008. április 16. szerda 13:42 - Hírextra
A felmérést 1996 és 2000 között Dániában végezték az Aarhus Egyetem munkatársai. Eredményük szerint a depresszió elleni szerek szedése csupán 10 százalékban járult hozzá az öngyilkossági arány megfigyelt csökkenéséhez.

A vizsgálat azt mutatja, hogy más tényezők nagyobb mértékben okozzák az öngyilkossági ráta csökkenéséért - mondta A. Erlangsen, a kutatás vezetője.

Az öt évig tartó tanulmányba 2 milliónál több embert vontak be. Ez idő alatt az idősebb férfiak öngyilkossága 100 ezer ember között 9,7 esettel csökkent, s ebből csak 0,9-es csökkenést tesznek ki a depresszió ellen gyógyszert szedők.

100 ezer nőből 3,3-del kevesebb követett el öngyilkosságot a vizsgált időtartam végére, ebből 0,4 csökkenés jutott az antidepresszánst szedőkre.

A régebbi, úgynevezett triciklusos szereket szedők körében 100 ezer férfi között 153,3 öngyilkosság történt, míg ugyanannyi nő között 68,8 eset. A szelektív szerotonin-felszívódást gátló gyógyszereket szedőknél ez az arány 169,0, illetve 68,6 öngyilkosság 100 ezer férfi, illetve nő között.

Az öngyilkos férfiak 17, a nők 28 százaléka íratott fel antidepresszánst élete utolsó hónapjában. A tény, hogy az öngyilkosoknak csak ötöde szedett antidepresszánst tette idején, azt jelzi, hogy a depressziót és más hangulati rendellenességeket gyakran nem kezelik az idősebb embereknél - jelezték a kutatók.

Az eredmények azt mutatják, hogy az öngyilkosságot megelőző stratégiák sikere vélhetően behatárolt, ha csupán a depresszió elleni szerek növekvő mértékű alkalmazásán alapulnak - összegzik a szerzők.

További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy milyen egyéb tényezők játszottak szerepet Dániában és másutt az öngyilkosságok számának csökkenésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását