2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nyelvi nacionalizmus és dalverseny

Nyílt levélben kérte kedden egy francia képviselő a kulturális minisztert, hogy akadályozza meg, hogy az Eurovíziós Dalverseny történetében először a francia versenydal angolul hangozzék el.
2008. április 15. kedd 17:43 - Hírextra
Az electro-underground-fashion stílus 33 éves besorolhatatlan énekese, Sébastien Tellier képviseli Franciaországot az idei Eurovíziós Dalversenyen májusban Belgrádban. A francia előadó Divine című angol nyelvű dalát fogja előadni, ugyanis a francia nyelvű dal, amelyet eredetileg szeretett volna elénekelni, a France 3 közszolgálati televízió szerint "nem elég szexi".

A dalversenyt szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1999 óta engedélyezi, hogy a versenyzők, illetve az őket indító nemzeti közszolgálati televíziók maguk választhassák meg, milyen nyelven énekelnek majd az előadók, de először fordul majd elő az Eurovízió történetében (1956 óta), hogy a francia versenyző nem anyanyelvén adja elő a versenydalt.

Ezen háborodott fel François-Michel Gonnot jobboldali képviselő, aki nyílt levélben fordult Chrstine Albanel kulturális miniszterhez. "A France 3 döntése sokakat sokkol állampolgáraink közül, akik nem értik, hogy Franciaország ily módon adja fel nyelvének védelmét" - olvasható a közleményben.

A képviselő a France Info hírrádióban megerősítette, hogy semmi baja az előadóval, de nem érti, hogy a közszolgálati televízió, melynek kötelessége a nemzeti kultúra és nyelv védelme, hogyan hozhatott ilyen döntést. A kulturális miniszter nem kívánt reagálni a kifogásra.

A francia mellett angolul és olaszul is rendszeresen éneklő Sébastian Tellier filmzenéket is jegyez. Fantino című száma például Sofia Coppola Elveszett jelentés (2003) című filmjében hallható. A közelmúltban jelent meg negyedik albuma, Sexuality címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását