2024. május 19. - Ivó, Milán

Még az idén visszakapja tévétornyát

Ha az őszi időjárás is kegyes lesz az építőkhöz, akkor Belgrád már ebben az évben visszakapja egyik korábbi szimbólumát, az avalai tévétornyot.
2008. április 15. kedd 12:57 - Hírextra

A szerb fővárostól délre lévő hegyen emelkedő torony - műszaki hasznán kívül - kedvelt turistacélpont is volt egészen 1999. április 29-ig, amikor egy NATO-bombatámadás ledöntötte.

Újjáépítése 2005 végén kezdődött, s az Avalán már áll a 32 méter magasságban összeérő három erős betonláb, amely az antennájával együtt 202 méter magas építményt tartja. Az új torony ránézésre teljesen olyan lesz, mint a régi, de azért akadnak köztük - szabadszemmel nem látható - különbségek. Míg az előzőben egy lift vitte a magasban lévő étterembe és kilátóba a látogatókat, addig az újban két gyorsfelvonó repíti őket 116 méter magasba. A napról-napra magasodó építmény alapjai 8,4 méter mélyre nyúlnak, míg a régi toronyé csak 1,4 méterrel kerültek a föld alá.

A tévétorony újjáépítése mintegy 10 millió euróba kerül, amelyből 9 millió az építési munkákhoz, egymillió pedig a berendezésekhez kell. A szerb állam ebből 8 milliót fedez, 1-1 milliót pedig Belgrád városa, illetve a szerb rádió és tévé által szervezett gyűjtés eredményeként a szerb polgárok adtak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását