2024. május 2. - Zsigmond

Jogi védelem az önkormányzatoknak

Az önkormányzatok bírói jogvédelmének biztosítása érdekében az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisített több, 2004-es és 2005-ös zárszámadási törvényben lévő rendelkezést, valamint a hozzájuk kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek egy részét - tá
2008. április 15. kedd 18:20 - Hírextra
Az Ab több mint ötven önkormányzat indítványa alapján eljárva megállapította: alkotmányellenesen vonták el számos, közműfejlesztési támogatást igénylő önkormányzat bírói jogvédelemhez való jogát.
Korábban 150 település vett igénybe közműfejlesztési támogatást és az önkormányzatok a víziközmű társulatokkal közösen szennyvíz-hálózatfejlesztési beruházásokat végeztek. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a beruházások ellenőrzése során szabálytalanságokat állapított meg, valamint jelezte, hogy a támogatásokkal összefüggő szabályozás sem mindenben kielégítő.

Az Országgyűlés a zárszámadási törvényekben elfogadta az ÁSZ jelentéseit és 66 települést kötelezett arra, hogy fizessenek vissza az államnak több mint hárommilliárd forintot, 2010-től kezdődően.

Az Ab azt kifogásolta, hogy az önkormányzatok a normatív szabályozás miatt nem élhettek a bírósághoz fordulás jogával, hiszen a rendes bíróságok a jogszabályok alkotmányellenességéről vagy megalapozottságáról nem dönthetnek.

Az Ab döntése nem foglalt állást a beruházás-finanszírozási rendszer jogszerűségéről és az ÁSZ-jelentések megalapozottságáról, hanem csak arról, hogy az önkormányzatoknak ezekben az ügyekben joguk van bírósághoz fordulni - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását