2024. április 25. - Márk

Bűnmegelőzés képekben

Bűnmegelőzéssel foglalkozó magyar plakátkiállítás nyílt kedden a német fővárosban a Berlin és Budapest közötti testvérvárosi kapcsolatok keretében. A kiállítással kapcsolatban Danielisz Béla, Budapest bűnmegelőzési tanácsnoka az MTI-nek elmondta, hogy val
2008. április 15. kedd 10:39 - Hírextra

Az előzményekhez tartozik, hogy a fővárosi önkormányzat korábban egy művészcsoporttól, a József Attila Művészeti Centrum Alapítványtól kapott megkeresést arra vonatkozóan: kiadványt készítenének arról, hogyan látják a nagyvárosi bűnözés, az erőszak ás általánosságban a bűnmegelőzés helyzetét művészszemmel. A kiadvány annyira jól sikerült, hogy abból plakátkiállítás is lett.

Budapest tagja az Európai Fórum a városok biztonságáért elnevezésű szervezetnek, amelynek a tanácsnok egyben alelnöke is. Ennek kapcsán született meg az a törekvés, hogy a több mint 20 plakátból álló kiállítást minél több európai nagyvárosban mutassák be. Így lett Berlin a lengyelországi Krakkó után a második helyszín, majd egy hónap múlva a kiállítás a máltai Vallettába "vándorol" tovább. A plakátok egyébként a bűnmegelőzés, az erőszak, a családon belüli erőszak, továbbá az ifjúságvédelem témakörét ölelik fel különféle művészi kompozíciókban.

A magyar küldöttség a kiállítással párhuzamosan tárgyalásokat folytatott a berlini szenátus bűnmegelőzéssel foglalkozó vezetőivel. Ennek kapcsán Danielisz Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a bűnözés elleni harc területén Berlin és Budapest hasonló problémákkal küzd. Ezek sorában említette fiatalkori bűnözést, a közlekedési szabálysértéseket, s egyebek között a parkolási vétségeket. A nagyvárosok egyik legnagyobb problémája ugyanakkor a motorizáció és ezzel összefüggésben a környezetszennyezés. "Ennek kapcsán tájékozódtunk azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Berlinben tesznek ez utóbbi megfékezésére" - jelentette ki a tanácsnok.

Danielisz úgy ítélte meg, hogy Berlin és Budapest problémái az említett területeken 80-90 százalékban megegyeznek. Berlinben ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kap a bevándorlók, a menekültek, a migránsok problémája, hisz sok külföldi él a német fővárosban. Budapest viszont ebből a szempontból nem cél-, hanem tranzitváros.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását