2024. április 25. - Márk

Hiller és a FIDESZ együtt?

Várhatóan a héten lezárulnak az egyeztetések az "Új Tudás - Műveltséget Mindenkinek" programról - közölte Hiller István szakminiszter, miután találkozott hétfőn a Fidesz alelnökével a fővárosban.
2008. április 14. hétfő 16:07 - Hírextra

Ezt követően mintegy két-három hét alatt végiggondolják és beépítik az elhangzott javaslatokat, s várhatóan május közepére elkészülhet a végleges koncepció.

A miniszter felidézte, hogy az elképzelésekről az elmúlt másfél, két hónapban szakmai, civil szervezetekkel és politikai pártokkal egyeztetett. Ezeket összegezve úgy látja, hogy a program szakmai támogatása jelentős, s a program egészét a "meghatározó többség" támogatja. További egyeztetések várhatók ugyanakkor még néhány elemről, így a pályakezdő pedagógusok pótlékáról.
A korai fejlesztéstől a tanárképzésig ívelő program évente 130-140 milliárd forint pluszforrást juttat a közoktatásba, kétharmad részt uniós, egyharmad részt - mintegy 40 milliárdot -költségvetési forrásból 2009-től - emlékeztetett.

A miniszter több ízben is külön kiemelte, hogy a Fidesz szakpolitikusai elfogadták a meghívását és fontosnak tartotta a tárgyalást.

Pokorni Zoltán - aki külön nyilatkozott az újságíróknak - úgy fogalmazott: örülnek, hogy a beszélgetésre sor került, s Hiller István kétéves miniszterség után szóba állt az ellenzékkel.
"Nyilván ez már a kisebbségi kormányzásra való felkészülés" - mondta.

A minisztertől tájékoztatást kaptak a programról - válaszolt arra a kérdésre, hogy egyeztetés történt vagy tájékoztatás.

A korábbi oktatási miniszter felidézte, hogy először Medgyessy Péter idején fogott a kormány egy igen nagy ívű és súlyos következményekkel járó osztogatásba, majd az első Gyurcsány-kormány kezdett el osztogatni. Ebbe roppant bele a magyar gazdaság - mondta.

Most a hitelét, szavahihetőségét vesztett második Gyurcsány-kormány egy harmadik osztogató politikát kíván kezdeni. Ennek a magyar gazdaságra gyakorolt hatása megjósolható. Miközben hajszálon függ a magyar államháztartás finanszírozhatósága, egy félezer milliárdos pluszprogram bejelentése legalábbis vakmerő vállalkozás - fejtette ki a fideszes szakpolitikus.

A programban sok szép szó szerepel, de nem a szavakkal szokott probléma lenni, hanem a tettekkel - mondta Pokorni Zoltán.

A tárca vezetője délután Hoffmann Rózsa KDNP-s politikussal egyeztet a programról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását