2024. június 12. - Villő

Túl elektrosokkolták a "csávót"

K. Róbert 17 évesen került először a pszichiátriára kábítószer-használat miatt; az elkövetkező években több alkalommal kezelték újra és újra a pszichiátrián, ahol egyre rosszabb állapotba került és egyre több pszichés probléma jelentkezett nála.
2008. április 14. hétfő 15:04 - Hírextra
2006 szeptemberében, egy közeli rokon halála után a fiút a pszichiátrián 10 alkalommal elektrosokkolták. Édesanyja elmondta, az ehhez szükséges engedélyt vele íratták alá, azzal az ürüggyel, hogy "oxigént vigyenek az agyába". Az anya csak másnap tudta meg, hogy fiát valójában elektrosokkolták.

A fiú állapota onnantól kezdve folyamatosan rosszabbodott; áthelyezték a krónikus osztályra, ahol folyamatosan az ágyhoz kötözve tartották. Azóta mind mentálisan, mind fizikailag tönkrement.

Az édesanya elkeseredésében egy pszichiátriai visszaélések feltárásával foglalkozó alapítványhoz fordult, amely az eset dokumentálása után panasszal fordult az illetékes hatóságokhoz. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke szerint egyáltalán nem ritkaság, hogy a páciensek a pszichiátriai kezelést követően tönkremennek; az alapítvány több mint egy évtizedes hazai munkája során számos hasonló esettel találkozott már.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

állampolgári
2009. október 12. 14:19
Agyra mért kártékony áramütés

Az elektrosokk-kezelés (ECT) súlyos áramütései maradandóan károsítják az agyat.

Közelmúltban pszichiáterek újra reklámozni kezdték az elektrosokkot, mint olyan kezelést, amely „terápiás reneszánszát éli”, miközben a páciensek nem tudják, hogy súlyos kockázattal és káros mellékhatásokkal járhat. Bár sokan azt hiszik, hogy Magyarországon nem alkalmazzák, számos pszichiátriai osztályon ma is rendszeresen elektrosokkolnak embereket.

Ugo Cerletti olasz pszichiáter ( az elektrosokk kifejlesztője) eredeti 1938-as masinája 125 voltos áramot használt. Később ezek eljutottak a 480 voltig. Az agygörcsök és az izomgörcsök azt okozták, hogy a páciensek gyakran elharapták a nyelvüket, kitört a foguk vagy eltört az állkapcsuk, a gerincük, a medencecsontjuk vagy egyéb csontjuk. Manapság előzőleg oxigénnel kezelik az agyat, gumipecket tesznek a páciens szájába, izomlazítókat adnak, valamint altatásban végzik a műveletet, hogy elrejtsék az ECT barbár külső hatásait, de az áldozat agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt. Az agyon átáramló vér mennyisége közelítőleg 400%-kal növekszik az ECT során.

Ma a pszichiátriai ipar csak az USA-ban mintegy 5 milliárd dollárhoz (4 milliárd euró) jut az ECT-ből évente. Ez nagy hasznot jelent a pszichiátereknek és a kórházaknak, ezután természetesen a hosszú „utógondozás” következik, ami a jövőben újabb üzletet és bevételt jelent, és ez az, amit nem említenek a vonakodók és gyanútlanok meggyőzésére irányuló beszélgetések során. Miközben a haszon nagy, megdöbbentő a hamis adatok mennyisége, aminek legjava persze a pszichiáterektől származik.

Nagyon gyakoriak a szabványos pszichiátriai hazugságok az elektrosokkal kapcsolatban. Általában ezeket halljuk:
Ez a komoly depresszió „leghatásosabb” gyógymódja. Emberéleteket ment meg az öngyilkosságok megakadályozásával, és csak végső esetben folyamodunk hozzá. „Az emlékezetkihagyás csak „időleges”.

2004-ben Dr. John Friedberg ideggyógyász, aki több mint 30 évig kutatta az ECT hatásait, azt állította: „ a sokkterápia lerombolja az emberek ambícióját és életerejét, meglehetősen passzívvá és apatikussá teszi az embereket.”

Vivien Leigh, olyan klasszikus filmek sztárja, mint az Elfújta a szél és A vágy villamosa, szintén több ECT kezelést kapott. Férje, Sir Lawrence Oliver megdöbbent attól, hogy a felesége személyisége milyen iszonyúan megváltozott: „ Csak azt tudom mondani, hogy ő többé már nem az az ember volt a kezelések után, akit annak idején megszerettem... olyan idegenszerűvé vált, olyanná, amilyet soha el sem tudtam volna képzelni. Valami történt vele, amit nagyon nehéz leírni, de ami nyilvánvaló.”

Ma az ECT nem egyéb, mint igen jövedelmező pszichiátriai kezelés, ami a számos országban meglévő törvény általi korlátozások ellenére folytatódik, tudománytalan, és magas kockázattal jár.

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.:06 (1) 342-6355
Cím:1461 Budapst, Pf.:182
info@cchr.hu
www.cchr.hu
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását