2024. április 27. - Zita

Marketing Centrum: Kétharmados többséget szerezne a Fidesz

Az év első negyedében még tovább növekedett a Fidesz előnye, és akár a kétharmados többséget is meg tudná szerezni a "most vasárnapi" választáson - tájékoztatta a Marketing Centrum közvélemény-kutató cég április eleji felmérése alapján hétfőn az MTI-t.
2008. április 14. hétfő 15:07 - Hírextra
A Fidesz jelenleg 59 százalék körüli listás eredményre számíthat, míg az MSZP csak 27 százalék körülire.

Ilyen arányok mellett viszont könnyen megszerezhető a mandátumok kétharmada, különösen akkor, ha csak két vagy három párti lenne a következő parlament. A parlamenten kívüli pártok közül a Jobbiknak esetleg lehet esélye arra, hogy átlépje az állami támogatások megszerzéshez szükséges 1 százalékos küszöböt - olvasható a közleményben.

Az MDF támogatottsága a pártválasztók körében jelenleg 6 százalék, míg az SZDSZ-é csak 4 százalék, így az MDF valószínűleg most is átlépné az 5%-os bejutási küszöböt. Az SZDSZ esetében viszont ez egyáltalán nem biztos, noha a liberális párt nem veszített támogatókat a koalíció- és párt belső válsága nyomán. Ugyanakkor az MSZP támogatói körében nagyon sokan megharagudtak a liberális pártra, így most mindössze a megkérdezettek 4 százaléka tartja rokonszenvesnek az SZDSZ-t, míg korábban sohasem volt egyszámjegyű ez a mutató - áll a közleményben.

A Marketing Centrum felmérései szerint 2007-ben a Fidesznek stabilan 15 százalék körüli előnye volt az MSZP-vel szemben a választásra jogosultak körében. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt folyamatosan nagyjából 1,2 millióval több ember véleményét volt képes befolyásolni, mint a legnagyobb kormánypárt. A március 9-i népszavazás, illetve a koalíciós válság nyomán viszont 23 százalékra növekedett a Fidesz előnye, és ez 1,8 millió választásra jogosultat jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását