2024. április 19. - Emma

Tisztázzuk az olimpia ügyét! - közlemény

Az olimpiával kapcsolatban, de általában a sporttal kapcsolatban is két fontos pénzügyi kérdés van: a pénz mennyisége és az, hogy ezen források mikor jutottak, jutnak el az érintettekhez.
2008. április 14. hétfő 18:28 - Hírextra
2008-ban az olimpiai felkészülésre minden a MOB és az érintett sportági szakszövetségek által kért forint (1.8 milliárd) rendelkezésre áll, sőt a sport szakállamtitkár által szervezett őszi miniszterelnöki találkozó óta a speciális technikai igények kielégítésére, valamint a sportorvosi háttér biztosítására további extra 660 millió forint költhető el.

Annak érdekében, hogy a felkészülésben érintett szövetségek munkája folyamatos legyen az olimpiai felkészülésre szánt összegből 980 millió, valamint a plusz támogatásból 300 millió forint még a 2007. évi általános tartalék terhére a tavalyi év végén, illetve ez éve elején átutalásra is került, sőt a 2008. évi működési támogatás kb. egy negyede is előlegként az év első negyedében eljutott a szövetségekhez. Így a 2008. évi felkészülésre vonatkozó állami támogatások 58,5 %-a az év elején a szövetségek számláján volt. Tehát az olimpiai felkészüléshez szükséges források, kiegészülve az extra plusz támogatással az év elején megjelentek a szövetségek számláján. A támogatási rendelet aláírását követően köthették meg a szerződést a MOB-bal és az MPB-vel az augusztusban, illetve szeptemberben megrendezésre kerülő olimpián, illetve paralimpián való részvétel költségeinek fedezetére (430 + 70 millió forint), valamint a Wesselényi Sportközalapítvánnyal - az olimpiára kvalifikált versenyzők számára jelentősen (60 millió forinttal) megemelt - Gerevich-ösztöndíj továbbítására. A szervezetektől - az MPB kivételével - mára megérkeztek az kifizetéshez szükséges igazolások is, így az átutalás ma megtörténhet. A Magyar Paralimpiai Bizottság esetében azonban az átutalás csak akkor történhet meg, ha a Bizottság a tavalyi támogatásokkal elszámol, és azt a tárca elfogadja. Végezetül néhány érdekes összehasonlító adat, amely talán jelzésértékű az olimpiai felkészülés finanszírozásával kapcsolatban. Az olimpiákon magyar szempontból tradicionálisan legeredményesebb három sportág állami támogatása (a folyamatosan növekvő utánpótlás támogatás nélkül) az olimpiák évében:

- A kajak-kenu szövetség 2000-ben (Sydney) 174,5 millió Ft-ot, 2004-ben pedig (Athén) 241,7 millió Ft-ot kapott, míg 2008-ban (Peking) 497,9 millió forintot kap.

- Az úszó szövetség 2000-ben 133,5 millió Ft-ot, 2004-ben pedig 161,1 millió Ft-ot kapott, 2008-ban azonban 289,9 millió Ft állami támogatással gazdálkodhat.

- A vívók Sydney évében 158,7 millió Ft-ot kaptak, Athén esztendejében 133,9 millió Ft-os támogatáshoz jutottak, míg idén 277,6 millió forintot fordíthatnak a felkészülésre állami forrásból.

Mindezek alapján egyértelműen és nyugodtan kijelenthető, hogy a sikeres felkészülésre minden anyagi feltétel adott! Hajrá Magyarok Pekingig és Pekingben is!

Kiadó: Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását