2024. május 2. - Zsigmond

Tavaszköszöntés Gorsiumban

Flóra istennőt és a tavaszt köszöntő programsorozatra készülnek a Gorsium Régészeti Parkban: május 1-4 között rendezik meg a hagyományos Floraliát - mondta el az MTI-nek a rendezvény egyik szervezője.
2008. április 14. hétfő 08:15 - Hírextra

A Tác határában húzódó római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros parkban színházi bemutató, kézműves termékek, valamint méz- és virágvásár, római kori receptek alapján készült lakoma, s gazdag gyermekprogram várja a látogatókat - tájékoztatott F. Petres Éva.

A Floralia első napján - május 1-jén - "gyermekuralom" lesz a régészeti parkban, játékos foglalkozásokkal, kézműves programokkal, kalandos felfedező túrával.

Május 2-án, 3-án és 4 -én pedig Gorsium alapítását és fénykorát felidéző gladiátorjátékokra, valamint a romterület szakvezetéssel történő megtekintésére kerül sor.

Mindhárom nap színielőadás is lesz Gorsium 1200 nézőt befogadó görög-római színházterén, ahol az Antik Színház keretében Arisztophanész: A nőuralom című komédiáját mutatják be.

Az Arany János által fordított darabot Pécsi Ildikó Kossuth-díjas, Érdemes, Kiváló művész rendezte és alkalmazta színpadra. A főbb szerepekben Gregor Bernadettet, Tahi-Tóth Lászlót, Harsányi Gábort, Bregyán Pétert láthatja majd a nagyérdemű.

Floralia ünnepe az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült ünnepe volt, amit az istennő templomának Kr. e. 238-ban történt felszentelése óta minden esztendőben megtartottak.

Gorsiumban kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az ünnepre, majd az 1990-es évek vége felé már színházi előadással, mediterrán növények, valamint az ókori kézművességet idéző termékek és méz árusításával bővült a rendezvény.

A programoknak minden évben sok látogatója van.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását