2024. július 18. - Frigyes

Rendhagyó történelemórák a holokausztról

Rendhagyó történelemórákon fogadják a diákokat április 16-án, szerdán, a holokauszt magyarországi emléknapján a hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeumban - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az intézmény sajtóreferense.
2008. április 14. hétfő 17:40 - Hírextra
A tanulók a Holokauszt Múzeumban látottak segítségével könnyebben tudják feldolgozni a vészkorszak szörnyűségeit - mondta Medgyesi Konstantin.

A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak a városból 737 zsidó polgárt. Hódmezővásárhelyen ezerötszáz zsidó lakott, a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása miatt nem jelöltek ki gettót.

A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, negyedük 24 évesnél fiatalabb volt, ezért is állít külön emléket a gyermekáldozatoknak a Holokauszt Múzeum. A méltóképpen rendbe hozott zsinagógában egy olyan tóratekercset is láthatnak az érdeklődők, amely "megjárta" a bergen-belseni és a strasshofi haláltábort is.

A vásárhelyi kiállítás emléket állít azon igaz embereknek is, akik segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek. Ehhez kapcsolódóan mutatják be április 21-én az Emlékpont Múzeumban az Ocskay László százados, az elfelejtett hős című filmet. A 2500 embert - például az ismert előadóművészt, Kellér Dezsőt - megmentő Ocskayt a magyar Schindlerként tartják számon. A dokumentumfilm a bátor százados embermentő küzdelmeiről szól. A bemutatón a film alkotóin kívül jelen lesz túlélő is, akit Ocskay László mentett meg.

A Holokauszt Emléknapon nemcsak a múzeumot, hanem a Dél-Alföld egyik legszebb - néhány éve felújított - zsinagógáját is megtekintik az emlékező diákok.

A Holokauszt Múzeum a zsinagógához tartozó telken áll. A volt népiskola épülete földszintes, belső pilléres tornácos ház, amely 1874-ben, eklektikus stílusban épült. 1948-ig, az egyházi iskolák államosításig felekezeti iskolaként működött. 2004-ben a zsinagógával párhuzamosan az egykori zsidó iskolát is felújították F. Kovács Attila Kossuth-díjas építész tervei alapján. Magyarország első vidéki, állandó holokauszt kiállítása 2004. június 27-én nyílt meg itt, eddig csaknem húszezren látták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását