2024. április 19. - Emma

Görögdinnyével a rák ellen

Rákellenes kivonatot készítettek görögdinnyéből dél-koreai tudósok, akiknek minden eddiginél nagyobb koncentrációban sikerült likopint, egy antioxidáns hatású anyagot kivonniuk a bőlevű gyümölcsből.
2008. április 14. hétfő 11:03 - Hírextra

Az állami Korea Élelmiszerkutató Intézet munkatársa, Kim Cheol-jin kutatásvezető szerint a likopin, mely a paradicsom színét is adja, nagyobb koncentrációban található az általuk alkalmazott eljárással előállított görögdinnye-eszenciában, mint az eddig paradicsomból készített kivonatokban.

A likopin a gyümölcsök és zöldségek természetes piros színezőanyaga, a karotinoidok csoportjába tartozik, amelyekről már több kutatás kimutatta, hogy hatékonyak bizonyos ráktípusokkal, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, és antioxidáns hatásuk miatt lassítják az öregedési folyamatokat is.

A dél-koreai kutatók szerint a világszerte csupán néhány laboratóriumban alkalmazott eddigi eljárással 1-15 százalékos likopinkoncentrációjú kivonatot képesek előállítani, míg ők új módszerükkel 80 százalékos eszenciát nyernek.

Ráadásul nem csupán jobb minőségű kivonatot állítanak elő a piros húsú gyümölcsből, de kidolgozták azt is, miként lehet élelmiszerekben és gyógyszerekben felhasználni.

A kifejlesztett eljárás további előnye, hogy míg az eddigi módszerrel nyert likopin csak olajban oldódik, az új eljárással vízben oldódó hatóanyag nyerhető, ami jelentősen növeli alkalmazási körét.

A világpiacon jelenleg 40 millió amerikai dollár (6,4 milliárd forint) a hatóanyag forgalma, amelyből Dél-Korea nem részesedik. A kutatásvezető Kim úgy véli, felfedezésük gyorsan kiszorítja a likopin hatóanyag eddigi gyártási eljárásait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását