2024. május 2. - Zsigmond

180 éve halt meg

Száznyolcvan éve, 1828. április 16-án halt meg Francisco Goya spanyol festő, "az utolsó régi, és az első modern mester".
2008. április 14. hétfő 14:30 - Hírextra

Az 1746-os születésű Goya a királyi szövőműhelyben páratlan szöveteket festett, de a művészi elismerésre 1780-ig várnia kellett, amikor a Krisztus a kereszten című képe révén a San Fernando művészeti akadémia tagjává választották. Ismerősei révén lassan a királyi udvar is felfigyelt rá, IV. Károly uralkodása idején már királyi festő volt. Klasszikus képei mellett műveiben egyre nagyobb teret kapott félelmetesen gazdag képzelőereje, alkotásait az impresszionizmus és az expresszionizmus előfutáraiként tartja számon az utókor.

Goya saját mestersége áldozata lett, a festékeiben lévő ólomtól szinte teljesen megsüketült, betegsége miatt egyre inkább magába fordult, s kerülte a külvilággal való kapcsolatot. A változás képein is megmutatkozott, egyre sötétebb hangulatú képeket festett. 1798-ban a San Antonio de la Florida templom díszítésére kérték fel, freskói életének fő művei között szerepelnek. Egy évvel később festette meg talán leghíresebb képét, A meztelen Mayát. A prűd és konzervatív Spanyolországban szokatlan témájú kép nagy felháborodást keltett, még az inkvizíció is Goya nyomába eredt. A mester nem volt hajlandó eleget tenni a Maya felöltöztetéséről szóló követeléseknek, inkább A felöltözött Maya címmel festett egy új képet. (Mások szerint Maya arisztokrata férjének megbékítésére kellett gyorsan ruhás képet alkotnia.)

A komor és vészterhes témák felé forduló Goya az 1808 és 1814 között zajló függetlenségi háború momentumait is megörökítette, a Harc a mamelukok ellen, valamint a Madrid védőinek kivégzése, egyaránt megrendítő képei az erőszaknak. Szintén megdöbbentő erejű fantáziájáról tanúskodik a Kolosszus címet viselő 1810-ben készült festménye, amely Napóleon Európa felett gyakorolt uralmát tükrözi.

Goya 1814-1824 közt magányosan és süketen élt Madrid mellett, a nép által a süket házának nevezett otthona falain a freskók önnön meghasonlását és népe sorsát ábrázolták. Egyre kevésbé találta a helyét, Franciaországba, Bordeaux-ba költözött, majd röviddel halála előtt végleg lemondott a királyi festő címről.

Goyát sokáig nem ismerték hazáján kívül, az európai nagyközönség csak a XIX. század vége felé fedezte fel, amikor Velázquez születésének 300. évfordulója alkalmából az ő műveit is újrarendezték a Pradóban. Képei Londonban, Berlinben, Bécsben óriási sikert arattak, s ekkor indult meg a hatalmas Goya-irodalom virágzása is. A közelmúltban Milos Forman forgatott életéről filmet Goya kísértetei címmel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását