2024. április 30. - Katalin, Kitti

Késdobálás az elnyomás ellen

Az Amnesty International (AI) magyarországi aktivistái a szudáni fegyveres konfliktus civil áldozatainak védelmét követelték és egy késdobáló performance-szal a Dárfúrból kitelepített nők szexuális kiszolgáltatottságára hívták fel a figyelmet vasárnap Bud
2008. április 13. vasárnap 19:07 - Hírextra
A nyugat-szudáni Dárfúrban 2003 óta fegyveres konfliktus dúl, amely már több mint 300 ezer civil életét követelte, és legalább 2,3 millió embert telepítettek ki a zavargások miatt. A legtöbben menekülttáborban élnek elszórtan Dárfúr környékén, ahol sokkal több a nő, mint a férfi, így a táboron kívül és belül gyakran válnak a fegyveresek nemi erőszakának áldozatává.

Az Amnesty International március 8-án, a nemzetközi nőnapon kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy petícióban a nők megvédését követelje az Egyesült Nemzetek Szövetsége és az Afrikai Unió Közös Dárfúri Missziójának (UNAMID) békefenntartó erőitől, és ehhez az Erzsébet téri rendezvényen is gyűjtötték a szignókat.

A vasárnapi budapesti rendezvényen a késdobáló performance azt demonstrálta, hogy milyen érzés rettegniük a kiszolgáltatottaknak. Sebály Bernadett, a jogvédő szervezet kampányaktivistája az MTI-nek úgy fogalmazott: Dárfúrban a nemi erőszak elviselése a nők egyetlen esélye az életben maradáshoz. Hozzátette: akciójukkal arra is felkívánják hívni a figyelmet, hogy Magyarországon a családon belüli erőszaknak is rengeteg áldozata van évente, és sok nő kiszolgáltatott helyzetben kénytelen élni.

Az V. kerületi téren a mintegy kétórás figyelemfelkeltő akciót háromtucatnyi ember kísérte figyelemmel, de sokan megálltak néhány percre, és aláírták a tiltakozó petíciót, illetve megnézték a késdobáló artistát, amint egy tábla előtt álló lányt baltával, késekkel többször is körbedobált.
Az Amnesty International Európa több városában hasonló akciókat tartott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását