2024. március 29. - Auguszta

Gyurcsány: Felejtsük el az adóreformot

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint középtávon is el kell felejteni az adóreformot, mert nincsenek meg hozzá a társadalmi, politikai feltételek. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió A szólás szabadsága című televíziós műsorában beszélt vasárnap este.
2008. április 13. vasárnap 21:29 - Hírextra
"Szerintem középtávon is el kell felejteni az adóreformot" - jelentette ki a miniszterelnök. A kormányfő kifejtette: adóreform akkor lehetséges, ha megelőzi egy drasztikus államigazgatási és jóléti kiigazítás vagy megszorítás és a kiigazításból származó plusz jövedelmet adócsökkentésre és adóreformra fordítják.

Mint kifejtette, az SZDSZ-nek ebben a kérdésben az az álláspontja, hogy csináljanak egy nagy szociális és igazgatási megszorítást, ebből a forrásból pedig hajtsák végre az adóreformot. Az MSZP azt mondja, hogy nincsen lehetőség szociális-jóléti-igazgatási megszorításra, a reformoknak nem az adóreform irányába kell mennie, hanem az egészségügy, a felsőoktatás, az igazgatás területén megszorítás nélküli reformfolyamatokat kell vezényelni. A kormányfő szerint a Fidesz pedig azt mondja, hogy "se reform, se megszorítás".

Gyurcsány Ferenc kifejtette: Magyarországon a legnagyobb ellenzéki párt megszervezett "egy nagyon erős és nagyon reformellenes politikai és társadalmi többséget", és ha nem lehet ezermilliárd forintos nagyságrendben szociális kiigazítást csinálni, akkor "nem lehet adóreformot csinálni". Az adóreformhoz szükséges társadalmi, politikai feltételek teljes egészében hiányoznak.
A kormányfő beszélt a kormányátalakításról is. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy a kormányátalakítás során MSZP-n kívüli miniszterek, úgynevezett külső szakértők jönnek, úgy válaszolt: "természetesen".

A nyugdíjakkal kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kifejtette: mielőbb dönteni kell arról, hogy 2018-2020 körül elkezdődjön a nyugdíjkorhatár emelésének 5-10 éves folyamata, amely során a mai 62 éves korhatár felmegy 65 évre. A folyamat 2025-2028 körül fejeződne be.
"Ezt mindenképen meg kell csinálni, ha azt akarjuk, hogy 2050-ben a mai 30-40 éveseknek legyen tisztességes nyugdíja" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogyan látja saját politikai jövőjét, "belefér-e" az ellenzéki szerep, kijelentette: "hát persze, hogy belefér" és hozzátette, hogy egy demokratikus politikus van, hogy kormányon van, van, hogy ellenzékben. A felvetésre, hogy visszamenne-e az üzleti világba, azt mondta: "én? soha, soha".

"Az a dolgom, hogy szolgáljam ezt az országot, kormányon vagy ellenzékben, segítsem a magyar baloldalt, a szocialista pártot képviselőként, pártvezetőként, amiként hozza a sors" - mondta.
A Budapesti Közlekedési Vállalattal kapcsolatban pedig emlékeztetett rá: 2003-ban megállapodást kötöttek a fővárossal, de ezt a főváros nem tartotta be, miközben az állam a megállapodás szerint 36-37 milliárd forintot juttatott a BKV-nak és normatív alapú, kiszámítható támogatást is bevezetett.

"Szeretne ön több adót fizetni azért, mert Budapest nem teszi a dolgát?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki kifejtette: egy tollvonásba kerülne aláírni a BKV 18 milliárd forintos plusz támogatását, de nem teszi meg, mert "következmények nélkül nem lehet ilyeneket csinálni".
Mint mondta, van egy költségvetés, egy egyezség és "azon belül kell maradni. "Budapest nem mutogathat a kormányra: amit ígértünk, azt megtettük és én be fogom tartani a költségvetést" - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását