2024. április 29. - Péter

Reagálás Pesti Imre sajtótájékoztatójára

Egészségügyi Minisztérium közleménye
2008. április 12. szombat 19:39 - Hírextra
1. Az egészségügyi miniszter április 30-ig látja el feladatát, ez idő alatt felelősen kell vezetnie a minisztériumot. A munka nem állhat le egy hónapig. Az üzemszerű működés része az is, hogy a betöltetlen állásokra a minisztérium pályázatokat ír ki. Áprilisban is ez történt, ahogy a megelőző hónapokban is. Az Egészségügyi Minisztérium átlagosan havi öt- hat állásajánlatot ír ki. Az áprilisban kiírt hat pályázatból négynek az elbírálási határideje már április 30-a utánra esik. Az egészségügyi miniszter kérte a kancellária-minisztert, hogy a másik pályázatok elbírálásához delegáljon felelős személyt, aki jelenlétével a folyamatosságot biztosítja. A kancellária-miniszter elfogadta a javaslatot, tehát nincs szó semmilyen klientúra építésről.

2. Az egészségügyi minisztérium javaslata nem "visszacsempészi" a vizitdíjat, hanem helyre állítani javasolja a vizitdíj előtti állapotot. Ennek része volt az is, hogy aki a beutalóköteles szakellátást beutaló nélkül vette igénybe, az "büntetésképpen" kettőezer forintot fizetett. Ez a szabály 1998 óta létezik, tehát így volt a négy éves Fidesz kormányzás idején is. Ez a megoldás szükséges ahhoz, hogy a háziorvosok felelősen elláthassák a feladatukat, és a betegek ne kerüljék meg az alapellátást. A március 9-i népszavazás után, a Fidesz által benyújtott, vizitdíjat eltörlő törvénymódosítási javaslatban is szerepel a térítési díj arra az esetre, ha valaki beutaló nélkül veszi igénybe azokat az ellátásokat, amelyek beutaló kötelesek.

3. Az egészségügyi miniszter nem "hosszútávú döntést" hozott, hanem javaslatot dolgozott ki azzal a csomaggal, amely a betegeknek nagyobb választási szabadságot biztosítana és a szolgáltatókat nagyobb versenyre ösztönözné. Ha megfelelő szabályok mellett a magánorvosoknál kapott számlák egy részét a társadalombiztosítás kifizeti, akkor nő a szolgáltatók közötti verseny, s ennek a betegek lesznek a nyertesei. Ez egyenlőre nem döntés, hanem jogszabály-javaslat. Dönteni ezekről a Magyar Köztársaság Országgyűlése fog.


Kiadó: Egészségügyi Minisztérium
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kjozsi
2008. április 12. 21:50
Mitől is egészségügyi szakértő Pesti Imre? Mióta foglalkozik érdemben ezzel a témával eme jeles polihisztorunk?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását