2024. április 20. - Tivadar

Gyurcsány: hosszan fenntartható a kisebbségi kormányzás

Gyurcsány Ferenc szerint hosszan fenn tud maradni a kisebbségi kormányzás. A miniszterelnök erről az MSZP választmányának ülése utáni sajtótájékoztatón beszélt szombaton Budapesten. A Fidesz szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc és kormánya képtelen arra, ho
2008. április 12. szombat 14:58 - Hírextra

A kisebbségi kormányzás addig tartható fenn, amíg a parlamenti képviselők többsége annak a programnak a végrehajtásában érdekelt, amit a szocialista párt képvisel - közölte Gyurcsány Ferenc egy újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette: úgy látja, hogy ez hosszan fenn tud maradni.

Gyurcsány Ferenc elmondta, a választmány a következő két évben a Munka, Tudás, Tulajdon Program alapján a felső- és a közoktatás, az egészségügy és a szociális támogatások átalakítása területén megkezdett programokat kívánja folytatni.

A politikus közölte: az elmúlt két évben az egészségügy területén történt változások többségét fontosnak, előremutatónak tartják. Példaként a biztosítási jogviszony ellenőrzését, a gyógyszerárak csökkenését és a patikaliberalizációt említette.

"A Magyar Szocialista Párt arra készül, hogy nyugalmat, kiszámíthatóságot, biztonságot hoz az egészségügyben" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az általa említett példák jó típusú reformok.

Gyurcsány Ferenc szerint a választmány egyetért azzal, hogy az arra rászorulóknak "még egyértelműbb, még határozottabb" szociális támogatást kell adni, de ezzel együtt munkára is kell ösztönözni azokat, akik tudnának dolgozni.

Az MSZP elnöke elmondta, a gazdaságpolitikában a növekedés megindítására kell helyezni a hangsúlyt. Ma úgy látjuk - folytatta - , olyan tömegű építőipari igény lesz a következő év nyarára a fejlesztéspolitikának köszönhetően, hogy Magyarország majdnem szűkében lesz a kapacitásnak.

Hozzáfűzte: ez évente nagyjából 500-600 milliárd forinttal nagyobb piacot fog jelenteni az építőiparnak, elsősorban a mélyépítésnek, kisebb részben a magasépítésnek.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról, hogy fontosnak gondolják az adóegyszerűsítést, a konvergenciaprogram által megengedett adócsökkentést, illetve a bürokrácia csökkentését.
A kormányfő úgy vélte, az adatok biztatóak, jobbak a számok, mint amit terveztek, és a rendszerváltás óta a mostani az első időszak, hogy a magyar külkereskedelmi mérleg pozitív. "Ez azt mutatja, hogy van erő ebben a gazdaságban" - vélekedett.

A miniszterelnök szerint folytatni kell a felsőoktatás minőségelvű megújítását. Mint mondta, minden olyan lépést támogatnak, amelynek eredményeként az egyetemről kikerült huszonévesek jobb, nyugodtabb, biztosabb életet, magasabb jövedelmet kaphatnak.

Gyurcsány Ferenc a közoktatás kapcsán kitért arra, hogy az Új iskola, új tudás programjának kedvező a fogadtatása. Ennek fontos eleme a kora gyermekkori fejlesztés megerősítése, a védőnői és az óvónői hálózat teljessé tétele - fűzte hozzá.

Közölte: az MSZP ennek a politikának a folytatásához ad támogatást. Ennek a politikának a végrehajtásához keresi szövetségeseit, barátait - jegyezte meg.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc és kormánya képtelen arra, hogy kezelje az egyre mélyülő gazdasági és szociális válságot.

Az ellenzéki politikus szombati közleményében úgy fogalmazott: a miniszterelnök már régen elveszítette az emberek bizalmát, kiábrándultak belőle a gazdasági élet szereplői, és most már elveszítette parlamenti többségét is. Gyurcsány Ferenc politikája végleg megbukott, az emberek elsöprő többsége elutasította a hazugságokra, megszorításokra, az emberek értelmetlen megsarcolására épülő kormányzati politikát - tette hozzá.

Úgy látja, Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely képes kivezetni az országot az egyre mélyülő válságból. Ezért az embereknek minél előbb vissza kell adni a jövőről szóló döntés lehetőségét - vélekedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását