2024. április 23. - Béla

Fidesz: Horváth Ágnes ne hozzon újabb intézkedéseket

A Fidesz azt kéri az egészségügyi minisztertől és az SZDSZ-től, fejezzék be konszenzust nem kereső tevékenységüket, hagyjanak fel azzal, hogy megsarcolják a lakosságot, s hogy az utolsó hetekben saját klientúrájukat nevezik ki az egészségügyi intézmények
2008. április 12. szombat 11:46 - Hírextra

Horváth Ágnes, a rövidesen távozó egészségügyi miniszter az utóbbi időszakban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az "elegáns távozás szabályait megszegve" intézkedéseket hoz, amelyekkel megpróbálja valamilyen módon "visszacsempészni" - a népszavazás döntése ellenére - a vizitdíjat és a napidíjat az egészségügybe - fogalmazott Pesti Imre sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett: a miniszternek az a szándéka, hogy a szektorsemlegesség jegyében a magánszolgáltatókat is finanszírozzák. Eszerint azért az ellátásért, amiért az állami rendszerben száz százalékot fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a magánintézmény 70 százalékot kapna, míg a fennmaradó 30 százalékot a beteg fizetné. A másik tervezett lépés pedig az - mondta Pesti Imre -, hogy ha valaki az állami-önkormányzati egészségügyi intézményben a szokásos rendtől eltérő ellátást igényel, akkor az ellátás 30 százalékát ki kellene fizetnie. Pesti Imre erre példaként említette azt az esetet, amikor valaki külön választ magának egy orvost.

Mint mondta, a részleges finanszírozás bevezetése elfogadhatatlan, egyrészt azért, mert ilyen próbálkozás korábban már volt, és ez akkor megbukott; de elfogadhatatlan és inkorrekt a népszavazáson meghozott döntés miatt is - szögezte le.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre az MTI-nek úgy reagált: nem kell fizetni semmiért sem, amiért Orbán-kormány nem kért pénzt.

"A vita most arról szól, hogy ami akkor fizetős volt, azért kelljen-e fizetni, és ha igen, akkor mennyit" - tette hozzá.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: ez az Országgyűlés döntésén múlik, mert a kormány javaslata csak arról szól, hogy a parlament állítsa helyre a vizitdíj bevezetése előtti állapotot.

Pesti Imre sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra is, hogy Horváth Ágnes az utolsó hetekben, gyorsított pályázatokon saját és az SZDSZ klientúráját próbálja elhelyezni az egészségügyi intézmények gazdasági vezetői posztjaiba. Mint mondta, különösen azért érdekesek ezek a kinevezések, mert a miniszterelnök azt kérte a hónap végén távozó szabad demokrata miniszterektől, így Horváth Ágnestől is, hogy ne hozzanak hosszabb távra szóló döntéseket.

Pesti Imre szerint Horváth Ágnes kinevezési gyakorlata jelzi, hogy a miniszter számára és az SZDSZ számára is fontos az újabb konfliktusok keltése. Úgy tűnik - mondta -, hogy minél nagyobb a káosz az egészségügyben, annál jobb ez az SZDSZ számára.

Hozzátette: azt is kérik Horváth Ágnestől, hogy hagyja meg a szakmának, az egészségügyi kamarának, a hozzáértőknek, hogy ők keressenek megoldást az egészségügyben kialakult válságra, ami a reformpolitika okozott.

Az egészségügyi intézmények vezető posztjaira kiírt pályázatok témával már foglalkozott a csütörtöki Magyar Nemzet is. Aznap válaszul az egészségügyi tárca közleményt adott ki, amelyben leszögezték: jóval Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztésének bejelentése előtt készítették elő azokat a pályázatokat, amelyek április 1-je után jelentek meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását