2024. március 29. - Auguszta

A nyitott ajtók és Dürer

Albrecht Dürer halálának 480. évfordulója alkalmából A nyitott ajtók és Dürer címmel könyvet jelentetett meg Gyula városa. A könyv további oldalain beszámoló olvasható a Gyulára letelepedett németekről, valamint a nürnbergi magyarságról is.
2008. április 12. szombat 17:51 - Hírextra

Perjési Klára, a város polgármestere szombati könyvbemutató sajtótájékoztatóján elmondta, hogy azért készítették el a kiadványt, mert így akarják ápolni a gyulai hagyományokat, hiszen a festőművész édesapja, az aranyművesként dolgozó idősebb Albrecht Dürer Gyuláról, közelebbről a szomszédos, ma már nem létező Ajtósról vándorolt ki Nürnbergbe.

A csaknem 200 oldalas, magyar és német nyelven, gazdagon illusztrálva kiadott könyv tartalmáról Erdész Ádám szerkesztő, a Békés Megyei Levéltár vezetője tájékoztatott. Mint mondta, a gyulai és nürnbergi polgármester köszöntőjét követően az olvasók megismerkedhetnek a két város történelmével, majd a Dürer korabeli Gyulával, illetve Nürnberggel.

A könyv további oldalain beszámoló olvasható a Gyulára letelepedett németekről, valamint a nürnbergi magyarságról. Az 1.500 példányban kiadott kötet következő részében több ma élő nürnbergi művész mutatkozik be, illetve az olvasók megismerkedhetnek több korabeli foglalatosság (állattenyésztés, aranyművesség) mai gyulai utódaival egy-egy interjú formájában.

A kötetet 32 oldalas fotógyűjtemény zárja, amely Gyula és Nürnberg jelenkori életét mutatja be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását