2024. április 27. - Zita

Visszajön a tandíj?

Bár a népszavazáson az állampolgárok többsége nemet mondott a tandíjra, könnyen lehet, hogy hamarosan új térítési rendszer lép életbe a felsőoktatásban. A rektori konferencia a hónap végére készíti el a javaslatát, amely minden bizonnyal tartalmaz majd va
2008. április 11. péntek 10:58 - Hírextra
Újra fizetős lehet a felsőoktatás, ha a Felsőoktatási Kerekasztal és a kormány, majd ezt követően a parlament megszavazza a Rektori Konferencia javaslatát.

Az intézményeknek nem jött jól a március 9-i népszavazás, a tandíj eltörlésével ugyanis jelentős bevételektől esnek el az egyetemek és főiskolák. Molnár Károly, a szervezet elnöke az InfoRádió kérdésére márciusban nem erősítette meg, hogy fizetőssé tennék a felsőoktatást.

"A rektori konferenciának lesz egy javaslata, amit a kerekasztal meg fog tárgyalni, és a kormányzat és a politika el fogja dönteni, hogy értelmes javaslat-e, és bevezeti-e. Ez még kidolgozás alatt van, áprilisban letesszük az asztalra" - fogalmazott a szakember.

Feleznének

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a rektori konferencia április 22-én hagyja jóvá javaslatát, az elnökség azonban már tárgyalt róla. A távirati iroda birtokába került dokumentum szerint az első év mindenkinek ingyenes lenne, utána viszont csak 50-60 ezer hallgató, tehát a diákok körülbelül fele maradna az ingyenes képzésben, a többieket az intézmények a tanulmányi eredménytől függően hat kategóriába sorolnák, és a költségtérítés mértéke is különböző lenne.
Az intézmények évente dönthetnének arról, hogy ki kerül át az ingyenes képzésbe, és kinek kell a következő évtől fizetnie. A tervezet lényegi elemeit a miniszterelnök is megerősítette a TV2-nek adott interjújában. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a rektori konferenciával közösen dolgoznak egy javaslaton, amely szerint a második évtől fizetni kellene.

Mégis van másik?

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke erre azt mondta: a rektori konferencia politikai megrendelésre munkálkodik. Miskolczi Norbert hozzátette: eddig szó sem volt arról, hogy a rektorok a kormánnyal közösen dolgoznának.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a népszavazást követő napokban azt mondta, a tárca nem tervez új tandíjat.

"Az OKM-nek egy koncepciója volt, ez a fejlesztési részhozzájárulás. A népszavazás erről vasárnap világosan döntött. Más koncepciója az OKM-nek nem volt, és nincs. Más koncepciója a tandíjról nem volt, és nincs. Nekem sincs" - jelentette ki akkor a miniszter.

A rektori konferencia továbbra sem nyilatkozik, április 22. utánra ígértek tájékoztatást.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását