2024. április 25. - Márk

Kétesélyes szilveszter

Már hetek óta készülnek a budapesti szállodák éttermei az óévbúcsúztatóra, az elmúlt hetek közlekedési sztrájkjai miatti káosz és vendég-elmaradások miatt azonban egyelőre kétesélyes a szilveszter. Kevés az egyéni vendég és csoportból sincs elég - amint a
2008. december 29. hétfő 09:35 - Hírextra
Ami az árakat illeti, a menük és programok tekintetében 75 ezer forint/fő/szilveszter éjszaka a budapesti csúcs, de már ötezerért is lehet az év utolsó napján pezsgővel koccintani a kisebb éttermekben. Sok szórakozóhelyen már 29-én és 30-án is tartanak előszilvesztert.

Libamájtorta áfonyás sárgabarack raguval, fácánleves diós ravioli tésztával, borjúsült téli szarvasgombás pecsenyelével, fűszeres sütőtökkel, burgonyás lepénnyel és tejszínes kelbimbóval, trüffel bonbon, kávé - ezzel a rafinált menüsorral várja az egyik Duna-parti ötcsillagos szálloda a vendégeket. Az éjféli pezsgős újévi köszöntéssel együtt a fenti ételsorral meg lehet úszni már fejenként 14 ezerből az estét.

Aki nem akar hosszasan üldögélni az asztal mellett, hanem megelégszik a bárban étvágyfalatkákkal és hazai pezsgővel is, annak ugyanabban az ötcsillagos hotelben hét és félezer forintba kerül a szilveszter.

Wasabis (japán zöld tormakrémes) rákkoktél salátafészekben, konyakos vadszárnyas leves zöldséggyöngyökkel, borjúnyelves tésztapárnácskák parmezánforgácsokkal alkotják az egyik belvárosi szállodában a menü első felvonását, amelyet jeges habzóborral kevert málnavelő szakít meg egy rövid szünet erejéig. Ezután következik a konfitált (lassú tűzön sütött-párolt) malackaraj aszalt szilvás káposztával és stircelt burgonyával, majd érkeznek a desszert szerepében a "gesztenyés fánkocskák, fehéren-feketén". A 30 ezer forintos szilveszterben benne foglaltatik az ital és az éjfél utáni hagyományos "korhely" büfé is - tudta meg az MTI munkatársa Mózes Péter séftől.

A tehetős ínyenceknek tervezi fogásait a legelegánsabb budapesti szálloda. Az alapanyagok is különlegesek: libamáj, zsenge articsóka, kanadai homár, fekete szarvasgomba, galambmell, garnélarák, édeskömény rizottó, alaszkai lazac - mindebből Simone Cerea olasz mesterszakács alkot majd izgalmas ételeket. Itt választani lehet különböző árkategóriák között is, attól függően, ki mennyi fogásra van "hitelesítve", azaz hat, öt vagy három fogásos szilveszteri vacsorát rendel.

Szulló Szabina mesterszakács fiatal kora ellenére egyike a mai magyar gasztronómia tekintélyeinek. Az általa tervezett menüsor a legizgalmasabbak egyike: a klasszikus magyar fogásokat komponálta át XXI. századira. Diós libamáj torta, birsalma kompóttal, langyos brióssal, majd jő a gulyásleves evolúció, amely olyan hatást kelt, mintha ízekre szedtük volna szét ezt a klasszikus magyar ételt. Konfitált süllő "újragondolt", avantgárd lecsóval a folytatás.

Merész ötlet szorbé gyanánt az édesköményes-tejfölös házasítás. A ropogós mangalicaláb praliné Jacobs kagylóval, tárkonyos malacsülttel egészen egyedi ötlet - már maga a mangalica-kagyló kombináció is több mint meglepő. A főétel rózsaszín báránygerinc, omlós bárány lapocka és tejes borjú szűz, amelyhez hagyományos köretek dukálnak, mint a polenta és a lencse.

A klasszikus magyar desszertek - mint a somlói galuska, a madártej és a gesztenyepüré - is megfiatalodva köszöntik az újévet búcsúztató vendéget. Az italokkal együtt 26 ezer forint a menü, azaz 100 euró, amely a külföldi vendégek számára - különösen szilveszterkor - korántsem számít drágának.

A fiataloknak szóló bulis helyeken nem annyira az étel számít, inkább a design, a ruha, az ital - főleg a koktélok minősége - a zene, meg az egyéb attrakciók - a lengén öltözött lányok, a tűzijáték és minden, ami "őrület".

A kisebb éttermekben viszont fontos az ennivaló minősége és újévet köszöntő estén a hely levegője, szellőzöttsége is. A vendégek értékelik a jó hangulatot teremtő, kellemes zenét is (ha nem túl hangos), viszont a dohányfüsttől menekülnek a nők, hiszen órákig ülnek majd társaságukkal a felforrósodott hangulatú termekben, és az ételszag meg a füst ennyi idő alatt beivódik a frizurába és az alkalmi ruhába.

Egyes pincészetekben - mint a várbéli Királyi Borházban és Pincemúzeumban - már hétfőn este borkóstolóval, komolyzenével és "Ízelítő kamránk legjavából" című vacsorával búcsúztatják 2008-at.

A kínálat tehát széles mind árban, mind ételben, italban. Csak vendég is legyen hozzá! Az elmúlt hetek tapasztalatai szerint több belföldi vendég adott le asztalfoglalást december 31. éjszakájára, ahány külföldi. Van, ahol étterem-bezáráson is gondolkodnak, mert a fenntartása nem tűnik kifizetődőnek.

A vidéki szállodákban - ahol különösen jelentős a belföldi vendégek, nagyobb hazai társaságok aránya és sok cég fiatal csapata együtt rendezi az újév búcsúztatót - általában csomagban árusítják a szilvesztert, azaz ott alvással, másnapi reggelivel együtt, hiszen egy mulatós éjszaka után úgysem ülne senki ülne volánhoz. Az újévi reggelik ma már külön műfajt alkotnak: elengedhetetlen részük a pezsgő, de gyomorpihentető fogásokat is tartalmaznak, és általában 11-ig, sőt olykor délig lehet az étteremben reggelizni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását