2024. április 19. - Emma

Orbán alkalmasabb miniszterelnöknek

Az elmúlt havi adatokhoz képest hat százalékponttal emelkedett azok aránya, akik Gyurcsány Ferenc jelenlegi kormányfővel szemben Orbán Viktor egykori miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére - derült ki a Századvég-Forsense
2008. április 11. péntek 12:44 - Hírextra
A március második felében végzett kérdőíves kutatás azt mutatta, hogy a válaszadók 37 százaléka a Fidesz elnökét, 27 százalékuk pedig Gyurcsány Ferencet tatrja alkalmasabbnak a kormányfői posztra, amely érték már második hónapja változatlan - közölte a cég.

A pártválasztásukban bizonytalanok körében is fordult a kocka, eddig mintegy 10 százalékponttal nagyobb arányban tartották alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, jelenleg azonban 24:17 arányban inkább Orbán Viktor a favorit ebben a csoportban is.

A két politikus imázsprofilját vizsgálva a kutatás azt az eredményt hozta, hogy a megkérdezettek iskolai végezettségének emelkedésével csökken a két pártvezető megítélése közötti különbség. A fél évvel ezelőtti, ugyanebben a témában végzett felméréshez képest ugyanakkor a felsőbb iskolai végzettségűek között romlott Gyurcsány Ferenc imázsprofilja, azonban kedvezőbb a nagyobb településeken élők körében, míg Orbán Viktort a vidéki kistelepüléseken élők tartják szimpatikusabbnak.

A fővárosban élők - az országos tendenciával ellentétesen - továbbra is az esetek többségében ugyanúgy vagy jobban ítélik meg a kormányfőt, mint a Fidesz elnökét. Különösen igaz ez az "újító szellemű" és az "inkább hosszabb távon gondolkodó" jellemzők esetében. Ezzel szemben Orbán Viktor csak az "emberek gondjaira odafigyelő" kategóriában kapott kiemelkedően sok említést a budapestiektől.

Az életkor tekintetében Gyurcsány Ferenc megítélése is jobban megosztja a megkérdezetteket, mint Orbán Viktoré. Ez arra vezethető vissza, hogy a legidősebb korosztály körében sokkal jobb a hivatalban lévő miniszterelnök imázsa, mint a fiatalabb korcsoportok esetében. A 60 éves és idősebb válaszadók körében volt a legkisebb mértékű a kormányfő imázsprofiljának átlagos romlása (-3 százalékpont), a legerőteljesebb romlást viszont a középkorúak, a 40-59 évesek körében tapasztalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását