2024. május 2. - Zsigmond

Módszerek a könnyebb szülésért

Gimnasztikai labda, meleg víz, esetleg bordás falon vagy kötélen függeszkedés. Az alternatív szülés azt jelenti, hogy a kismamák nem a hagyományos szülőágyon hozzák világra gyermeküket. A klasszikustól eltérő módszerek lényege, hogy a kisbaba könnyebben é
2008. április 11. péntek 14:01 - Hírextra
Léteznek különböző eszközök, amelyek megkönnyítik a vajúdást. Ilyen a gimnasztikai labda vagy a meleg víz, de a kismama függeszkedhet bordásfalon vagy kötélen is. A módszerek lényege, hogy a gravitáció miatt a baba gyorsabban halad lefelé – mondta el a Netbulvárnak Dr. Kisfalvi István.

A kádban vajúdó leendő anyukának a meleg víz hatására kitágulnak a szövetei, ezáltal csökken a fájdalom. Ezt akár a zuhany alá állva is elérhetik az alternatív módot választó nők. Nem véletlen, hogy a labda mellett a víz a legnépszerűbb az alternatív szülést választó nők körében. A bordásfal vagy a kötél már kevésbé kedvelt.

– A baba mindig a legkisebb ellenállás felé haladva jön a leggyorsabban. Ezért a félülő pozíció a legelőnyösebb, amikor a törzs 45 fokos szöget zár be az ággyal. Régebben gyakran használták az úgynevezett szülőszékeket, amelyeken a kismama ülve vajúdott, és az eszköz ott volt kivágva, ahol a baba kibújik. Ma már ezeket a székeket olyan ágyak helyettesítik, amelyeket elektromosan lehet irányítani, és pozíciót váltanak.

Létezik egy olyan hiedelem, hogy az alternatív szülés megóvja a nőket a gátmetszéstől, ez azonban nem minden esetben igaz. Ha a baba gyorsan bújik kifelé, a szöveteknek nincs ideje ugyanilyen ütemben tágulni, ezért a metszéssel segíteni kell. Vannak olyan kismamák is, akik pedig fizikai adottságuknál fogva nehezen tágulnak, nekik ugyancsak meg kell ejteni ezt a metszést.

A szüléskor segíthetnek a testre kent illóolajok vagy erre a célra készített homeopátiás szerek is. Ha az apa bent van a szülésnél, az nemcsak pszichésen lehet nagy segítség a kismamának, hiszen a háton vannak olyan pontok, amelyek masszírozásával csökkenthető a fájdalom. Az apa így aktívan részt tud venni abban, hogy minél könnyebb legyen a gyermeke világra jövetele.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását