2024. április 26. - Ervin

Már népbetegség az Alzheimer-kór

Immár népbetegséggé vált Németországban az Alzheimer-kór. Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint meghaladja az 1 milliót azoknak a száma, akik a kór valamelyik stádiuma sújt.
2008. április 11. péntek 08:00 - Hírextra

Közülük mintegy 700 ezren már teljesen elhatalmasodott a szellemi teljesítőképesség gyors ütemű hanyatlásával, az emlékezés, a beszéd és a tájékozódás egyre súlyosabb zavaraival járó és leküzdhetetlen betegség.

A beszámolóból kitűnt, hogy az Alzheimer-kór szinte egyformán sújtja Németország valamennyi tartományát, s elsősorban az időseket. Ez utóbbi is magyarázza, hogy a lakosság elöregedésével párhuzamosan a kór terjedése egyre nagyobb problémát jelent az országban.

Az orvosok azonban - mindennek ellenére - egyelőre sötétben tapogatódznak arra vonatkozóan, hogy valójában mi okozza a betegséget, az miért jár együtt az agyi idegsejtek teljes leépülésével, s melyek azok a kockázatok, amelyek az Alzheimer kialakulását növelik.

Német szakértők egy része azon a véleményen van, hogy nem zárható ki a cukorbetegség és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat. Ezzel összefüggésben emlékeztettek arra a közelmúltban megjelent nemzetközi tanulmányra, amely szerint az 50 év fölött diabéteszben megbetegedett - elsősorban - férfiak a későbbiekben másfélszer olyan nagy valószínűséggel betegszenek meg a kórban, mint az inzulinprobléma nélküli társaik. Feltételezések szerint a normálistól eltérő inzulinértékek károsítják az agyi vérereket, ami Alzheimerhez vezethet. De ezzel kapcsolatban mindenképp további kutatásokra van szükség.

Ugyancsak az idézett szakértők szerint a depresszió szintén kockázati tényezőt jelenthet. Az orvosok ezt korábban teljesen kizárták, ma azonban már erősen megoszlanak az erre vonatkozó vélemények.
Az életmód ugyancsak problémát okozhat. "Aki állandóan a díványon fekszik, egészségtelenül táplálkozik, s egyáltalán nem sportol, annál nagyobb az Alzheimer kialakulásának a kockázata" - vélte egy berlini orvoskutató, utalva arra is: hasonlóan nagyobb a kockázat azoknál, akik szinte semmi fajta szociális kapcsolatot nem tartanak fenn, másokkal alig beszélnek, s igyekeznek kerülni a kihívásokat.
A jelentésből kitűnt az is: az Alzheimer-kór megfelelően korai felismerése egyelőre - sajnos - teljességgel lehetetlen.

Mindennek alapján a szakértők csupán "általánosságokat" ajánlottak a megbetegedés - remélt - elkerülésére. Ezek sorában egyebek között az egészséges táplálkozást, a sportot, valamint - nem utolsó sorban - az állandó tanulás rendszerét. Mindig valami újat kell tanulni, az újabb és újabb szellemi kihívások ugyanis rendkívül fontosak az agyi működés serkentése szempontjából - mutattak rá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását