2024. április 25. - Márk

Duplájára emelték a "Contergan-pótlékot"

Duplájára emelte a német parlament az úgynevezett "Contergan-pótlékot", azaz azt a nyugdíjnak nevezett juttatást, amelyet a Contergan nevű, 1961-ben betiltott gyógyszer áldozatainak folyósítanak. Számuk Németországban 3000 körül mozog, mintegy 2000-n má
2008. április 11. péntek 13:05 - Hírextra
A Bundestag döntése értelmében a havi juttatás a jövőben 250 és 1100 euró között mozog majd, attól függően, hogy az adott személy a gyógyszer következtében milyen - legfőképp testi - károsodást szenvedett.

Németországban ötven év körüliek, vagy talán valamivel fiatalabbak az úgynevezett "Contergan-gyermekek", akik az ötvenes évek végén és a hatvanas évek legelején a hasonló nevű gyógyszer következtében torzszülötten, kezek, vagy lábak, sokszor mindkettő nélkül jöttek a világra, vagy egyéb testi torzulásokkal, a belső szervek rendellenességével, több esetben pedig pszichés, illetve érzékszervi deformációkkal.

Számuk Németországban meghaladta az 5000-t, s körülbelül ugyanennyi született több más országban, ahol a Grünenthal nevű düsseldorfi cég 1957 késő őszén piacra dobta a Contergan nevű gyógyszert, amelyet elsősorban pánikbetegség és migrén ellen, nyugtató-, s altatószerként, valamint hányinger ellen ajánlottak. A kismamák számára egyáltalán nem volt ellenjavalt, sőt a Contergan egyik legfőbb célcsoportját - a nyugodt alvás érdekében és a hányinger ellen - az áldott állapotban lévő anyák jelentették.

A rendkívül széles hatásterület miatt a gyógyszer óriási profitot biztosított a Grünentahl számára. Egészen addig amíg 1958 második felétől jelentősen megnövekedett a súlyos fejlődési rendellenességgel - vagy halva - született gyermekek száma. S a gyanú kezdettől fogva a Conterganra terelődött, hiszen a kismamák életében a "közös nevező" a szóban forgó gyógyszer volt. A gyógyszert 1961 novemberében betiltották.

A szülők és a gyártó cég között több mint egy évtizedig tartó bírósági hercehurca kezdődött, de a Grünentahl mind a mai napig nem volt hajlandó elismerni felelősségét.

Az ügy már-már kezdett feledésbe merülni, mígnem tavaly novemberben a ZDF közszolgálati televízió egy kétrészes "Contergan-krimivel" állt elő. A ZDF egy Contergan-bébi első tizenöt évének alakulását mutatta be. A film a több millió nézőt rádöbbentette arra, hogy a Grünentahl gyógyszere milyen mérhetetlen szenvedést okozott több ezer embernek, akiknek jelentős része azóta szüleit is elvesztette. Legtöbbjük állandó segítségre, illetve teljes ellátásra utalt, de kevesen közülük - páratlan hősiességgel, önuralommal és példamutatással - igyekeznek megállni saját nem létező lábaikon. A film meglehetős drámaisággal ábrázolta, hogy az immár "meglett" Contergan-gyermekek hogyan vásárolnak a tolószékből fogaik segítségével, vagy hogyan próbálják a számítógépet használni kéz nélkül, vagy csonka kézzel, s hogyan örülnek minden szenvedés ellenére is.

Az áldozatok egy állami alapból kapnak csekély megélhetési segítséget, amelybe annak idején 110 millió márkát (ma mintegy 50 millió euró) fizetett be a düsseldorfi cég is. A havi "Contergan-"pótlék" eddig maximum 545 euro volt, amiből az áldozatok képtelenek megélni. Egyrészt azért nem, mert a megélhetési költségek állandóan emelkedtek, másrészt azért sem, mert állapotuk az idő múltával fokozatosan rosszabbodott, s egyre erőteljesebben váltak kiszolgáltatottá.

Margit Hudelmaier, a németországi Contergan-károsultak szövetségének elnöke - aki 1960-ban karok nélkül és más, szinte leírhatatlan testi torzulásokkal jött a világra - utalt arra, hogy a német parlament által elhatározott emelés csekély ugyan, mégis sokat számít. Hudelmaier szerint a ZDF filmjének rendkívül nagy szerepe volt mindebben, mert ismételten ráirányította a figyelmet az áldozatok szenvedéséire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását