2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Aratási Guinesse-rekordkísérlet

Aratási Guinesse-rekordkísérletre készülnek Ópályiban, a hagyományos mód világcsúcsát akarják felállítani június 28-29-én - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere pénteken az MTI-vel.
2008. április 11. péntek 11:28 - Hírextra
Erdélyi Miklós elmondta: a népi hagyományt őrző, ópályi aratófesztiválon reményeik szerint több, mint száz kaszás rendvágóból, sarlós marokszedőből és farudas kévekötőből álló gabona-betakarító csapat vesz részt, s rakja majd a keresztcsomókba a termést, cséplésre előkészítve. Amennyiben a határon belülről és kívülről összejönnek a résztvevő csapatok, ez Guinesse rekordnak számítana.

Az önkormányzati vezető megjegyezte, hogy a fesztivál kézi aratásra váró területén már szépen fejlődik az elvetett búza, amelynek vetőmagját a Martonvásári Vetőmagkutató Intézettől kapták.

A kutatóközpont 18 búza- és 2 árpafajtát adott ajándékba a szervezőknek, amolyan fajtabemutatóként is. A rendezvény keretében szakmai tanácskozást tartanak, amelyen a szakértők elmondják majd a gazdálkodóknak az új fajták termesztésének előnyeit.

Erdélyi Miklós arról is szólt, hogy a júniusi ópályi aratófesztiválon természetesen felidézik a falusi ünnepnek számító régi gabonabetakarítások hangulatát, annak munka utáni mulatós, vidám rendezvényeit, s a hagyományos, ma már ritkán főzött finom ételeket is elkészítik és tálalják a vendégeknek, érdeklődőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását