2024. április 26. - Ervin

Online gyónnak a hívek

Az ügyeik mind nagyobb hányadát a világhálón intéző, életük mind tekintélyesebb részét a virtuális térben élő amerikaiak lassan már a vallásukat is a weben gyakorolják: egyre többen interneten vallják be bűneiket.
2008. március 14. péntek 09:01 - Hírextra

Különböző egyházi beszámolók szerint - derült ki a washingtoni Georgetown Egyetem egy tanulmányából - csökken azoknak a híveknek a száma, akik személyesen gyónnak, ehelyett olyan online gyóntató fülkéket látogatnak, mint az ivescrewedup.com, a mysecret.tv vagy a dailyconfessions.com. A lélekre nehezedő terhektől így gyorsabb és egyszerűbb megszabadulni.
A gyónás sok esetben - amerikai módra - nyilvános.

A camfess.com oldalán egy nő például azt gyónta meg - videoüzenet formájában - mindenki előtt, hogy nem tartja vonzónak barátját. Van olyan, aki azt vallja be, hogy kóros cipővásárló, más házasságon kívüli viszonyát gyónja meg, és van, aki arról számol be, hogy 15 ezer dollárt lopott el egy családtagjától. A forgivenet.com weboldal kimondottan arra szolgál, hogy a "bűnösök és vétkezők" online megbocsátást nyerjenek.

Több gyóntatóoldal látogatói névtelenségben maradnak. A fülbegyónás hagyományos megtisztító élményét az interneten az idegenek előtt való vallomástétel helyettesíti. A CNN beszámolója szerint a legtöbb online oldal nem rendelkezik olyan szakemberrel, aki a gyónásokat felügyelné.

A gyónás új műfajáról van szó - mutatott rá Sherry Turkle pszichológus, a Massachusetts Institute of Technology professzora. Kifejtette, hogy ezeken az oldalakon nincsenek igazi reakciók a vallomásokra, senki nem beszélget el a "bűnösökkel", nem lehet megvitatni az üzeneteket. Az a portál már kivételnek számít, amelynek közössége az ölelés vagy vállrándítás gombra klikkelve kifejezheti rokonszenvét vagy közönyét. Turkle szerint az online gyónás jelensége is azt mutatja, hogy az amerikai társadalomból egyre inkább eltűnik a közösségi szellem, és egyre gyengébbek az embereket egymáshoz fűző valódi kapcsolatok.

Ellenkezőképpen vélekedik Bobby Gruenewald atya, az oklahomai lifechurch.tv neoprotestáns portál tagja, aki szerint az online gyónás először teszi lehetővé, hogy a hívők nemcsak titkaikról, hanem minden, az őket nyomasztó dologról őszinte vallomást tegyenek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását