2024. április 26. - Ervin

Nincs megegyezés

Nem született megegyezés a BKV vezetősége és a szakszervezetek képviselői között pénteken reggel az érdekképviseleti követelésekről szóló tárgyaláson - közölte Nemes Gábor, a BKV-szakszervezetek sztrájkbizottságának szóvivője az MTI-vel.
2008. április 11. péntek 11:31 - Hírextra
A szóvivő elmondta: a munkáltató javaslatot tett arra, hogy alakítsanak négy munkacsoportot, amelyek egyenként tárgyalják a szakszervezetek követeléseit. Ezt a szakszervezetek elutasították, mert szerintük csak akkor lehet érdemben tovább tárgyalni, ha a cég vezetősége visszavonja a járatritkítási tervezetet.

A tárgyalások a munkáltató ajánlata szerint jövő hét kedden folytatódnak - tette hozzá Nemes Gábor.

Gulyás Attila, a sztrájkbizottság másik szóvivője elmondta, hogy az esetleges április 18-i egész napos sztrájk alatt nyújtandó még elégséges szolgáltatásra mindkét fél jövő hét keddre alakítja ki a saját álláspontját. A pénteki, erről szóló egyeztetésen a hétfői, félnapos munkabeszüntetés során felmerült technikai, szervezési problémákat tárgyalták a felek - tette hozzá.

A sztrájkbizottság tagjai szerint a városvezetés jövő hét keddre kialakíthatja saját álláspontját az ügyben.

A szakszervezeti követelések továbbra is fennállnak. Ezek: a járatritkítási tervezet visszavonása, és egy új készítése a szakszervezetek bevonásával, a csoportos létszámleépítés visszavonása, a munkakörülmények javítása, továbbá az, hogy a cég menedzsmentje vonja be őket a döntést előkészítő folyamatokba.

Demszky Gábor főpolgármester, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek múlt pénteki levelükben a pénzügyi, a gazdasági és a kancelláriaminiszternél szorgalmaztak ez évre 18,5 milliárd forintos plusz állami támogatást, ami 2010-ig évente az inflációval emelkedne.

A városvezetők egyebek közt kifogásolták, hogy az állami támogatások reálértéken évek óta csökkennek, szorgalmazták a tanuló-nyugdíjas bérletek állami árkiegészítésének inflációkövető emelését, a gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhetőségét és az olcsóbb villamosáram-vásárlási lehetőséget.

A pénzügyminiszter még hétfőn a parlamentben zárta ki a BKV további pénzügyi támogatásának lehetőségét. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig egy szerdai sajtónyilatkozatában egyértelműsítette ezt.

Az MTI információi szerint a kancelláriaminiszternek a város vezetőihez írt leveléből kiderül, hogy a BKV állami normatív támogatását nem kívánják emelni. Szerintük ugyanis a normatív támogatás mértéke megfelel az állam és a főváros között ez ügyben kötött 2003-as szerződésnek. A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: készen állnak tárgyalni, hogy áttekintsék a BKV helyzetének javítása érdekében tehető erőfeszítéseket. Jelezte, hogy készek bemutatni a kormány lehetőségeit is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását