2024. április 20. - Tivadar

552 zsák szemét a Gellért-hegyen

Ötszázötvenkét zsák szemetet gyűjtöttek össze hat fővárosi középiskola diákjai pénteken a Gellért-hegyen és környékén a Föld napjára készülődve. Húsz helyszínen 400 diák végzett környezetszépítő munkát a FŐKERT munkatársainak irányításával.
2008. április 11. péntek 20:53 - Hírextra

A szemétgyűjtés mellett a négyszáz diák több száz méter járda melletti víznyelő folyókát is kitisztított - tájékoztatta az akciót szervező fővárosi önkormányzat a távirati irodát.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes kezdeményezésére tavaly októberben, a nemzeti ünnepet megelőzően rendeztek először környezettisztasági napot. "Cél, hogy a fiatalokban tudatosuljon: a Föld, az ország, a hely, ahol élünk, közös örökségünk és kincsünk, amelyet védenünk, ápolnunk kell... A diákság környezettudatos értékrendjének, magatartásának kialakulása a fenntartható fejlődés záloga. A tájékozottság, a közös munkavégzés pedig sokat segíthet abban, hogy környezettudatos polgárokká váljanak" - mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

A takarításban az I. és XI. kerületi középiskolák vettek részt: a Dr. Hetényi Géza Humán Szakközépiskola, a Hunfalvy János Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola, a Kodály Zoltán Kórusiskola, a Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium, az Öveges Gyakorló Szakközépiskola, a Petőfi Sándor Gimnázium. Munkájuk nyomán megszépült például a Gellért-hegy északi és déli oldala, a Szt. Gellért püspök szobrához vezető lépcsősor; a vízesés környéke; a Tabánban a futballpálya és környéke; a Víztározónál a Sánc és a Hegyalja út sarkán lévő sakkasztalok; a Feneketlen-tó környéke.

A környezettisztasági nap lehetőséget teremtett arra is, hogy a több száz diák bővítse állattartással kapcsolatos ismereteit. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének sportbizottsága, Árkosi József elnök vezetésével, kutyás sportbemutató keretében fontos tudnivalókra hívta fel a diákok figyelmét. A környezetszépítők a Magyar Posta jóvoltából ajándékot is kaptak. A zöld szilikonos karkötőn három nyelven szerepel a Föld szó, kis szívekkel elválasztva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását