2024. április 30. - Katalin, Kitti

Több ezer éves műkincsek visszatérése

Több ezer éves műkincsek térnek vissza Pekingbe; a kínai kultúra részét képező 156 tárgyi emléket két évvel ezelőtt csempészték ki Dániába.
2008. április 10. csütörtök 08:46 - Hírextra
A műkincsek között Tang-dinasztia (618-907) korabeli kerámia figurák, néhány Hszia-dinasztia (i.e. 2100-1600) korából származó lelet, valamint Sang (i.e. 1600-1100), Jüan (1271-1368), és Ming (1368-1644) korából származó darabok is vannak.

A dán rendőrség Koppenhágában 2006 februárjában más műkincsekkel együtt bukkant a Kínából származó tárgyakra és nyomban értesítették a kínai nagykövetséget.

A rendőrségi fotók alapján a kínai szakemberek egyértelműen megállapították, hogy a kulturális örökség részét képező tárgyakról van szó, és az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kulturális javak illegális kereskedelme ellen 1970-ben kötött egyezménye alapján a műkincsek visszaszolgáltatását kérték. A több mint két évig tartó jogi procedúra után a műkincsek várhatóan csütörtökön érkeznek vissza Pekingbe.

"Ezeknek a tárgyaknak a hazahozatala is azt bizonyítja, hogy a kínai kormány eltökélt a külföldre csempészett kulturális emlékek visszaszerzésében" - mondta Szong Hszin-csao (Song Xinchao), a kínai kulturális örökség hivatalának szakigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását