2024. április 29. - Péter

Szavazni fogunk az Albert házaspár kérdéseiről

Visszavonhatatlanná válik az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezés, miután az Albert-házaspár várhatóan csütörtök délután átadja a választási szerveknek az összegyűjtött mintegy félmillió aláírást. Az újabb
2008. április 10. csütörtök 12:04 - Hírextra
Az Országos Választási Irodának (OVI) 45 napja van arra, hogy összeszámolja a hiteles aláírásokat, majd erről jelentést tegyen az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

Az OVB határozatban állapítja meg az aláírások számát, ez ellen három napon belül a Legfelsőbb Bíróságon (LB) lehet jogorvoslattal élni. A bíróságnak további három napon belül kell elbírálnia a beadványt.

Szigeti Péter, az OVB elnöke megküldi az említett határozatot az Országgyűlés elnökének; Szili Katalin pedig tájékoztatja a képviselőket a népszavazási kezdeményezésről.

Az országgyűlés feladata, hogy 15 napon belül elrendelje a népszavazást, az elrendelő döntés ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a beadványról, ám ennek nincs határideje.

Ha az Ab elutasítja a népszavazás elleni beadványokat, akkor Sólyom László köztársasági elnök feladata, hogy 43 napon túl, de 90 napon belüli időpontra kitűzze a választást. (A 43. napot az államfői döntéstől, míg a 90 napot az Ab. döntésétől kell számolni.)

A 43 napos időszak alatt az OVI-nak elő kell készítenie a népszavazást, így például el kell készíttetnie a választói névjegyzéket, meg kell szerveznie a szavazólapok, urnák, jegyzőkönyvek nyomtatását, a közbeszerzési eljárások kiírását, valamint a helyi választási szervek felkészítését.
Az Albert-házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását