2024. május 3. - Tímea, Irma

Méterenként két szemét a tengerparton

Minden korábbinál több a hulladék a brit tengerparton - mutatta ki a Marine Conservation Society (MCS) legutóbbi felmérése. A természetvédő civil szervezet éves jelentése szerint méterenként átlagosan két darab szemét hever a parton.
2008. április 10. csütörtök 14:08 - Hírextra
Négyezer önkéntes összesen 354 partszakaszt vizsgált át. Ki is takarítottak, majdnem 350 ezer - többségében műanyag - hulladékdarabot gyűjtöttek össze.

"Az eredmény sokkoló. Cigarettacsikkből 44 százalékkal, nejlonzacskóból 54 százalékkal, műanyag palackból pedig 67 százalékkal többet találtunk, mint tíz éve" - mondta Emma Snowden, az MCS Beachwatch 2007 koordinátora.

Több mint 170 tengeri állatfajról mutatták ki, hogy példányai hajlamosak tápláléknak nézni a szemetet, ami halálos mérgezéssel járhat. "Különösen a műanyag veszélyes, mert évszázadokig tart, mire lebomlik" - mondta Snowden.

A hulladék 35,3 százalékát strandolók hagyták ott. "Volt minden, chipseszacskó, pelenka, konzervdoboz. Érhetetlen, hogy miért csinálnak szeméttelepet a tengerpartból" - mondta az aktivista, aki szerint ugyanakkor a környezettudatosság is terjed. "Tizennégy éve végezzük a felmérést, és évről-évre többen jönnek segíteni."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását