2024. április 23. - Béla

Ötszörösére növő egészségügyi hozzájárulás?

Elképzelhető ugyan, hogy a havi 1950 forintos egészségügyi hozzájárulás jövőre felére csökkenhet, azonban egyre több baloldali közgazdász azt javasolja: más néven, de havi 10 ezer forintot szedjenek be ezen a címen.
2008. április 10. csütörtök 14:20 - Németh Zoltán
Hamarosan jöhet a kétezer forintos részleges térítési díj is - ez szerepel ugyanis a távozó egészségügyi miniszter javaslatai között.

Látszólag csökkenhetnek az adófizetők egészségügyi terhei. Noha az egész Európában egyedülállóan magas társadalombiztosítási és egészségügyi járulékok nem mérséklődnek, de az 1950 forintos egészségügyi hozzájárulás mértéke Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár szerint kevesebb lehet.

Időközben elkészült az egészségügyi tárca idén tavaszra tervezett egyik törvénycsomagja, amely többek között visszahozná a vizitdíj bevezetése előtt is létezett részleges térítési díjat.

A vizitdíj bevezetése előtt az a beteg, aki beutaló nélkül ment szakorvoshoz, kétezer forintos részleges térítési díjat volt köteles fizetni. A gyakorlatban azonban ezt az összeget nem minden esetben fizettették meg a beteggel.

A részleges térítési díjat még a Horn-kormány idején, 1998. január 1-jén vezették be, és ez a fajta fizetési kötelezettség az alapesetben 300 forintos vizitdíj 2007. február 15-i bevezetéséig volt érvényben.

Az elmúlt egy évben - a vizitdíj idején - a beutaló nélkül igénybe vett orvosi ellátásért 1000 forintot kellett fizetni. A mostani törvénymódosítás csak a járóbeteg-ellátásban fizettetné meg a díjat, annak összegéről külön kormányrendelet dönt majd.

Az utóbbi hetekben több baloldali közgazdász havi 10 ezer forintos egészségügyi hozzájárulás bevezetését vetette fel. Bokros Lajos ezt az összeget jelképesnek nevezte március 17-én a köztelevízió egyik műsorában.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke is hasonló javaslattal állt elő szerdán az MSZP politikai központjában. "A természetbeni egészségügyi ellátásokat havi 10 ezer forintos kártyából javasoljuk finanszírozni" - jelentette ki.

Kivételt tenne a gyerekekkel, a nyugdíjasokkal és a rászorulókkal. Helyettük az állam fizetne, sőt nem is keveset. Hatmillió ember nevében havi 20 ezer forintot fizetnének az egészségügyi kasszába.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását