2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Montserrat Caballé 75 éves

Április 12-én lesz hetvenöt éves Montserrat Caballé spanyol szopránénekesnő. Keresztnevét szülővárosa, Barcelona híres búcsújáróhelye után kapta. Már kiskorában együtt énekelt a fonográfon játszott lemezekkel, s amikor négyévesen meghallotta az Aidát, nem
2008. április 10. csütörtök 14:04 - Hírextra
A család azonban nagy szegénységben élt, a polgárháború idején házukat szétbombázták, s egy ideig a hegyekbe kellett menekülniük. Caballé balettozott is néhány évig, de igazán a zene nyűgözte le: hétévesen már Bach-kantátát énekelt és kívülről tudta a Pillangókisasszonyt. A barcelonai konzervatóriumban nem érezte jól magát: a félénk lányt állandóan gúnyolták kopott ruhái miatt, ő magát csúnyának és soványnak tartotta. Apja betegsége miatt egy időre félbe is kellett hagynia tanulmányait, de végül 1953-ban a legmagasabb, arany kitüntetéssel diplomázott. Olaszországi meghallgatásán az idegességtől elvesztette a hangját, és azt a tanácsot kapta, hogy inkább menjen férjhez. 1956-ban mégis a bázeli opera tagja lett, s néhány év múlva már a bécsi Staatsoperben, a milánói Scalában ünnepelték.

1965-ben Donizetti Lucrezia Borgia hangverseny-előadásába ugrott be óriási sikert aratva a New Yorki-i Carnegie Hallban, s ezzel Amerikában is elkezdődött karrierje, még abban az évben debütált a New York-i Metropolitan színpadán.

Montserrat Caballé repertoárján 800 dal és 90 opera szerepel, elsősorban Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini és Puccini művei, de szívesen énekel spanyol dalokat, zarzuelákat is. Férje szakmabeli, Bernabe Marti tenorénekes, s énekes lett lánya is, akivel számos alkalommal lép föl együtt. Caballé tiszta lírai szoprán, alakításait hajlékony hangja, világos dallamformálása, belcanto stílusa teszi emlékezetessé. Maria Callas 1977-es halála után sokan őt tekintették az isteni díva utódának, hazájában azonban a "La Divina" (az isteni) helyett a "La Montse" jelzőt használják. Közel négyezer fellépésével (ezzel ötszörte felülmúlja Callast) minden idők egyik legaktívabb énekesnője, népszerűségét vidám természetének is köszönheti.

Az 1990-es évek elején a nehézsúlyú dívát az orvosok a betegségek és műtétek után eltanácsolták az operaszerepléstől, a koncertezéssel azonban nem szakított. 2002 januárjában Saint-Saens VIII. Henrik című operájában Aragóniai Katalin szerepében tért vissza a színpadra a barcelonai Gran Teatre del Liceu közönsége előtt - ugyanott, ahol Barcelonában először lépett fel 1962-ben.
Ő fedezte fel José Carreras spanyol tenort, s az 1992-es barcelonai olimpiai játékokra Freddie Mercuryval, a Queen együttes azóta ehunyt énekesével készített közös lemezt. A könnyedebb műfaj sem áll tőle távol, a kilencvenes évek második felében rocklemeze jelent meg. 1993-ban a Konvergencia és Unió párt jelöltjeként indult a parlamenti választásokon.

Caballé, aki elhárítja magáról a "díva" minősítést, azt tervezi, hogy még 80 évesen is énekelni fog. Magyarországon több alkalommal járt, 1996-ban ő volt az 1934 után ismét megrendezett Operabál sztárvendége, öt éve pedig a szegedi szabadtéri játékokon tartott áriaestet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását