2024. április 25. - Márk

Agyfényesítő tudósok

A megkérdezett tudományos kutatóknak mintegy 20 százaléka ismerte el: gyógyszerekhez is folyamodott annak érdekében, hogy növelje összpontosító képességét, javítsa emlékezetét és mellesleg jobban is aludjon - adja hírül a Nature brit tudományos folyóirat
2008. április 10. csütörtök 19:17 - Hírextra

Az "agyfényesítés" e híveinek többsége azért szedi a szereket, hogy jobban tudjon koncentrálni, 60 százalékuk naponta vesz be e célból orvosságot.

A felmérés keretében 1427 személy válaszolt a kérdésekre. Többségük az Egyesült Államokban dolgozik, illetve 35 éves vagy annál fiatalabb. Vannak közöttük biológusok, mérnökök, orvosok, fizikusok, oktatók, környezetkutatók és más ágazatok művelői.

Körükben a legnépszerűbb agyfényesítő a ritalin, az agyműködésre ható doppingszerek fogyasztóinak 60 százaléka ezt íratja fel magának. Ezt a szert eredetileg hiperaktív, figyelemhiányos gyermekeknél alkalmazzák.

A válaszadók 44 százaléka használ modafinilt - ez a francia orvosság olyan betegségek kezelésére szolgál eredetileg, amelyek túlzott aluszékonysággal járnak.

A szerek egyharmadát interneten, a többit patikában, receptre szerzik be a kutatók. Egyébként nemcsak azok helyeslik az agyfényesítők használatát, akik valóban élnek velük: a megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az embernek joga van élénkítőszert használni a munkában.

Másfelől a vizsgálatban részt vevők 86 százaléka kifejtette, hogy a 16 éven aluli gyerekek számára nem szabad engedélyezni ilyen szerek használatát - bár egyharmaduk úgy vélekedett, hogy ha az iskolában más diákok használnak ilyen orvosságot, ők maguk úgy éreznék, hogy saját gyermekeiknek is adniuk kellene.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását