2024. április 16. - Csongor

Mór: tanúként idézték a vádlottat

A magyar igazságszolgáltatás történetében példátlan módon egy és ugyanazon ügyben, a móri bankrablás ügyében a vádhatóság egyszerre két vádiratot tart fenn más és más vádlottakkal, illetve tényállással és a korábbi vádlott, Hajdú László büntetőperének sze
2008. április 9. szerda 15:35 - Hírextra

A nyolc halálos áldozattal járó, hat évvel ezelőtti bankrablás ügyében Kaiser Ede 2,5 éve jogerősen kiszabott tényleges életfogytiglaniját tölti, Hajdú Lászlót pedig az elsőfokú ítéletének hatályon kívül helyezése folytán megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróság előtt továbbra is vádolja a Fővárosi Főügyészség a móri gyilkosságokkal. Eközben néhány napja szintén a Fővárosi Főügyészség Kaisertől és Hajdútól függetlenül vádat emelt W. Róbert ellen a Fejér Megyei Bíróságon, az ő gyanúsított-társa, N. László viszont tavaly öngyilkos lett a zárkájában. Dezső Antal elmondta: a Hajdú elleni megismételt elsőfokú eljárásban a Fővárosi Bíróságon szerdán a másik vádiratban szereplő W. Róbertet idézték tanúként, a következő, április 14-i tárgyalásra, továbbá az ügyész átadta a bírónak a Kaiser ügyében több mint egy éve indult perújítási nyomozás iratait.

A védő hangsúlyozta: a hatóságoknak ki kellene végre mondaniuk, hogy Hajdúnak és Kaisernek semmi köze a móri vérengzéshez, ebben az ügyben ártatlanul vádolták meg és ítélték el őket.
Arra a felvetésre, hogy a hatóságok talán azért nem vallanak színt, mert nem akarnak újabb elhamarkodott, utóbb tévesnek bizonyult döntést hozni, az ügyvéd úgy reagált: ez emberileg érthető, de szakmailag teljességgel elfogadhatatlan, ha ilyen megfontolásból tartják szigorú őrizet alatt Kaisert és folytatják az eljárást Hajdú ellen.

Ez csak arra jó, hogy szétporlassza az igazságszolgáltatás hibái mögött meghúzódó esetleges szakmai felelősséget - jegyezte meg az ügyvéd.

Kérdésre válaszolva hozzátette: nincs tudomása olyan bírósági, ügyészségi vizsgálatokról, melyek a móri ügy tanulságainak feltárására irányulnának, pedig nagyon fontos lenne, hogy ehhez hasonló eset többé ne fordulhasson elő.

Arra a kérdésre, hogy felmerülhet-e a hatóságok kártérítési felelőssége azért, amit Hajdúnak és Kaisernek kellett és kell még jelenleg is kiállnia a móri ügy vádlottja, illetve elítéltjeként, Dezső Antal annyit mondott: ez a kérdés korai, csak akkor vizsgálható, ha majd jogerősen kimondja ártatlanságukat a bíróság. A móri ügyben egyszer már ítéltek meg kártérítést felételezett elkövetőnek: Horváth Szilárd több százezer forintos kártérítési pert nyert a rendőrség ellen, mert a nyomozás kezdeti szakaszában a móri bankrablás tetteseként beszélt róla az ORFK, de ez utóbb teljesen téves feltételezésnek bizonyult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását