2024. április 26. - Ervin

Magyarország cseh és magyar szemmel

Dupla kiállításon ismerkedhet a néző Magyarországgal, Martina Volvovicová Magyarországi barangolások című fotótárlatán, s Harmati Hedvig és Bráda Judit iparművész munkáin keresztül a Prágai Magyar Kulturális Központban szerdától.
2008. április 9. szerda 07:22 - Hírextra

Martina Volvovicová tervezőgrafikus, férjével, Josef Volvoviccsal együtt 1996-tól minden nyáron lakóhelyükön, a Prágától mintegy 60 kilométerre fekvő Kostelec Nad Cernymi Lesy-ben biciklire ültek és Magyarországig meg sem álltak, sőt Magyarországot is kerékpárral járták be. Martina fotózott, a magyar táj, a hétköznapi élet pillanatait leste el, s örökítette meg. A férj, Josef pedig naplójegyzeteket készített élményeiről.

Mindezek megtekinthetők a prágai magyar intézetben - mondta el az MTI-nek Harsányi Ilona igazgatóhelyettes.

Martina Volvovicová 2002 óta intenzíven érdeklődik Magyarország iránt, ez azt jelenti, hogy azóta magyarul is tanul - tette hozzá Harsányi Ilona.

Josef Volvovic a Károly Egyetem matematika-fizika karán végzett, jelenleg a Ceské Brod-i gimnázium tanára, emellett számítógépes grafikával, könyvborítók tervezésével foglalkozik és kiállításokat szervez a maga alapította Kruh Galériában, Kostelec Nad Cernymi Lesy-ben.

Harmati Hedvig és Bráda Judit iparművész, mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárai. Harmati Hedvig textiltervező nemcsak a klasszikus technológiákat és hagyományos anyagokat alkalmazza, hanem az új anyagokkal, a számítógépes dizájnnal való kombinációjukat is.

Bráda Judit ruhatervező, bőrműves, gyakran használja a bőr és a fém kombinációit ruhakiegészítők, használati tárgyak készítésekor, de művészeti tárgyak alkotásakor a bőrt más természetes anyagokkal is szívesen társítja.

A prágai kiállításon Harmati Hedvig jacquard szövött és hímzéssel díszített lakástextil kollekcióját és Bráda Judit bőrfűzéses táskáit, valamint fa és bőr kombinációjával készített dobozait láthatják az érdeklődők május közepéig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását