2024. május 12. - Pongrác

Ki törődik a szegényekkel?

Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságában tárgyalták Harangozó Gábor, szocialista EP képviselő jelentését, amely a kohéziós politika szerepét vizsgálja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatása terén.
2008. április 9. szerda 22:24 - Hírextra

A képviselő saját kezdeményezésű jelentésében konkrét javaslatokat fogalmaz meg a legelmaradottabb térségeket célzottan, dedikált forrásokkal támogató európai szintű fejlesztéspolitika kialakítására.

A jelenlegi kohéziós politika az európai növekedést hatékonyan szolgálja, azonban nem biztosít egyenlő esélyt a gazdagabb és szegényebb térségek fejlődésére, az utóbbiak pedig egyre jobban elmaradnak a fejlődésben, következésképp tovább nyílik a fejlettségi szakadék a már fejlett és a kevésbé fejlett (főleg új tagállamokban található) területek között. A legelmaradottabb térségekben, elsősorban a periférikus területeken és zárványokban koncentráltan vannak jelen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, tehát a társadalmi szegregáció területi kirekesztettséggel párosul.

A képviselő kiemelte, hogy a komoly szociális problémák gyakorlatilag még nehezebbé teszik ezen térségek felzárkózását, mert nem rendelkeznek a fejlődési lehetőségek kiaknázásához szükséges alapvető "képességekkel" sem. Ezek a jellemzően periférikus területek ugyanis önerő hiányában nem tudnak sem hitelt felvenni, sem uniós pályázatokat benyújtani, meg kell küzdeniük az alapvető infrastruktúra hiányával, gyenge humán kapacitás és a közszolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés, magas szegénységi ráta jellemzi őket.

A legnagyobb elmaradottságbeli problémák jellemzően a leszakadó kistérségi területeken jelentkeznek területi kirekesztettség formájában, és jellemzően kistérségi szinten lehet őket behatárolni. Éppen ezért, a képviselő új eszköz bevonását javasolja a kistérségi szintű elmaradott területek célzott támogatására, kirekesztettségének csökkentésére. Harangozó szerint lehetőségünk van arra, hogy egy integráltabb, területi megközelítéssel, a politikák közötti szinergia és kiegészítő jelleg erősítésével megteremtsük a hátrányos helyzetű térségek számára a valódi fejlődési lehetőséget. Ehhez azonban vissza kell helyezni a vidékfejlesztési politikát a kohéziós politika keretei közé, mert csak ez a politika rendelkezik megfelelő forrásokkal és lehetőségekkel.

Harangozó jelentése, amely néhány napja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság (AGRI) ülésén igen pozitív véleményt kapott, élénk egyeztetési folyamaton ment keresztül a Regionális Fejlesztési Bizottságban, elnyerve a képviselők túlnyomó többségének előzetes, konstruktív támogatását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását