2024. május 16. - Mózes, Botond

Bukarest újra hangos

Bukarest újra hangos, visszatértek a forgalmi dugók, véget ért a múlt heti NATO-csúccsal járó felhajtás, ami néhány napra mégis élhetővé tette a román fővárost.
2008. április 9. szerda 14:40 - Hírextra

A "nagyok" világtalálkozójának utóélete még hetekig fogja foglalkoztatni a román közvéleményt és a politikai elitet. Külföldről még mindig érkeznek a köszönetnyilvánítások és gratulációk a remek szervezésért. Románia valóban mindent megtett azért, hogy zökkenőmentes legyen a NATO történetének eddigi legnagyobb csúcstalálkozója.

Victor Micula román külügyi államtitkár szerdán a Rompres hírügynökségnek adott nyilatkozatában még arról is beszámolhatott, hogy a szervezők gazdaságosan osztották be a csúcs megrendezésére kiutalt pénzeket, el sem költötték mindet. Május közepére készítik el a számvetést a hitelutalványozók, ellenőrizve a megkötött szerződések teljesítését, és akkor lehet majd megtudni, mennyibe is került ez az esemény.

A Parlamenti Palotában - amely otthont adott a nagypolitikusok tanácskozásainak és a több mint háromezer újságírónak - még mindig takarítják a "romokat", azaz bontják le a fölöslegessé vált munkaasztalokat, audiovizuális berendezéseket. Eközben a televíziós műsorokban a külföldi sajtó képviselői megerősítették, hogy jól működött a sajtóközpont a csúcs idején, a román házigazdák pedig a pihenőidőben gálánsan láttak el a sajtó képviselőit mindennel, "mi szem-szájnak ingere".

Nem osztják egyes kollégáik múlt heti drámai híradásait, amelyek "káoszról" szóltak. A fő panaszosok egy régmúlt hírnevéből élő, ma már egyre több bakit elkövető világhírügynökség tudósítói voltak, akik azt sem tudták pontosan, hol is vannak, hisz Budapestről keltezték egyik tudósításukat.

Azt viszont mindenki felidézi, hogy talán túl sok rendőr, csendőr és kormányőr árasztotta el a múlt héten a forgalom elől elzárt városrészeket. Az biztos, hogy sikerült elejét venni ezzel bármiféle "rendkívüli eseménynek". A Bush asszonynak és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek szánt virágcsokrot nem is adhatták át a szervezők, mert a biztonságiaknak nem sikerült idejében átvizsgálniuk a virágszálakat. Utólag egyébként pénzbüntetéssel sújtottak egy fiatalt, aki a Bush feleségét szállító autókonvoj elhaladásakor középső ujját mutatta felfelé, tudva, hogy e gesztusnak mindenütt a világon ugyanaz a jelentése.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a csúcs előtt begyűjtött bukaresti kóbor kutyákkal. Az új állatvédelmi törvény értelmében elaltatni nem lehet az állatokat, hanem át kell adni az örökbefogadásra jelentkezőknek. A bukaresti polgármester nem rejtette véka alá aggodalmát: az újdonsült gazdák egy része utána szabadon engedi a jószágokat. Így várhatóan ismét megjelennek az utcákon a gazdátlan ebek.

A csúcs napjaiban a fővárosiak egy része szabadságra menekült a rendkívüli állapotok elől, az otthon maradottak nagy része pedig eleve nem ült gépkocsiba. Így a város csendes volt a múlt héten, sokak szerint úgy lehetett sétálni a szép történelmi központban, mint a két világháború között.

A város azonban újra megtelt, e hét közepére visszatértek a vakációzók, az emberek végre kocsiba ülhettek. Így ismét torlódnak az autók, kilátástalanná vált a közlekedés. A volán mögött ülők azonban bosszúságuk ellenére is örvendeznek, hogy az élet visszatért a régi megszokott kerékvágásba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását