2024. május 5. - Györgyi

A biztonsági erők összecsaptak

Az iráni biztonsági erők összecsaptak több ezer ellenzéki tüntetővel hétfőn a Teheráni Egyetem környékén - közölték szemtanúk. Az egyetem területe mellett a Baszidzs milícia tagjai gumibottal ütötték a tüntetőket, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be ellenük.
2009. december 7. hétfő 22:27 - HírExtra
Nem tudni, hogy a tüntetők - akik az egyetem területén voltak korábban - ki akartak-e törni az intézményt körbevevő rendőrkordonból, és hogy ez sikerült-e nekik. A hatóságok korábban megszüntették a mobiltelefon-szolgáltatást a körzetben, hogy korlátozzák az ellenzékiek egymás közötti kommunikációját. Szemtanúk legalább két olyan helyről jelentettek összecsapásokat, amely az egyetemváros közelében van.

Hétfőn van az országban a diákok nemzeti napja, amelyen arra emlékeznek, hogy az iráni sah Amerika-barát rendszerének rendőrsége 1953. december 7-én egy Amerika-ellenes tüntetésen lelőtt három diákot. Az emléknapra állami nagygyűlést rendeztek - ezen mintegy kétezer diák vett részt az egyetem területén -, de az ellenzék a jelenlegi iszlám rendszer elleni megmozdulásra használta fel az alkalmat. Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők, volt elnökjelöltek előzőleg buzdították is erre híveiket, és mintegy 50 ember hétfőn bekiabálással megpróbálta megzavarni a hivatalos ünnepséget.

Az ellenzéki felhívások ismeretében a hatóságok előzőleg korlátozták az internet-szolgáltatást is az országban, hogy a reformerek ne tudják használni ezt a mozgósítási csatornájukat sem. Ezenkívül felszólították a külföldi újságírókat, hogy a következő három napban ne hagyják el irodájukat, és közölték, hogy minden illegális gyülekezést fel fognak számolni.

Egy be nem zárt ellenzéki honlap mindazonáltal jelentette, hogy a rendőrség egy hétfői tüntetésen őrizetbe vett Muszavi támogatói közül tíz személyt, köztük legalább két nőt. Ugyanez a honlap jelentette később, hogy a biztonsági erők a levegőbe lövöldözve zavartak szét egy ellenzéki tüntetést az Enkelab téren. Szemtanúk szerint délutánra helyreállt a nyugalom az egyetemen és környékén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását